Հայաստանում մսով բլինչիկները սովորաբար պատրաստում են, երբ տոն են նշում՝ լինի դա ծննդյան օր, թե նոր տարի։
Պատրաստի նրբաբլիթները կարելի է մի քանի օր պահել սառնարանում, իսկ անհրաժեշտության դեպքում տապակել։
Խմորի համար 3 ձուն հարում ենք մինչև փրփրանա։
Ավելացնել կես թեյի գդալ աղ և 1 թեյի գդալ շաքարավազ։
Այնուհետև ավելացնել մի պտղունց կերակրի սոդա և կիտրոնի աղ:
Խառնել։
Գնդիկներից խուսափելու համար փոքր չափաբաժիններով ավելացնել ալյուրն ու կաթը։
Յուրաքանչյուր մաս ավելացնելուց հետո լավ խառնել։
Աստիճանաբար ավելացնել ալյուրն ու կաթը, մինչև կաթը վերջանա։
Արդյունքում պետք է ստանաք նոսր խմոր առանց գնդիկների:
Նրբաբլիթի խմորին վերջում ավելացնում ենք 50 մլ բուսական յուղ և խառնում։
Սովորաբար յուրաքանչյուր հայկական ընտանիքում բլինչիկի համար թավա է լինում։
Նրբաբլիթի թերթիկները տապակելու համար տապակի կողքերին ու հատակին քսել մի քիչ ձեթ և դնել կրակի վրա։
Մեծ գդալով լցնել անհրաժեշտ քանակությամբ խմորը տապակի մեջ։
Անհրաժեշտ է, որ խմորը միլիմետրային շերտով ծածկի թավայի ամբողջ հատակը։
Տապակել նրբաբլիթի թերթիկները երկու կողմից:
Մի կողմից տապակելուց հետո նրբաբլիթը շրջեք թավայի մեջ այնպես, ինչպես ձեզ հարմար է։
Դրա համար ես դանակ եմ օգտագործում:
Կախված թավայի հաստությունից՝ թերթիկի տապակման ժամանակը կարող է տարբեր լինել։
Նրբաբլիթի երկու կողմերի տապակելու համար ինձնից 30 վայրկյան պահանջվեց։
Երկու կողմից տապակելուց հետո պատրաստի նրբաբլիթները փռում ենք սրբիչի վրա և թողնում ենք սառչի։
Սառչելուց հետո նրբաբլիթի թերթիկները դնել ափսեի մեջ։
Մինչ նրբաբլիթները սառչում են, սկսում ենք պատրաստել բլինչիկների մսային միջուկը։
Մսաղացով անցկացրեք մեկ կիլոգրամ տավարի միս, կես կիլոգրամ խոզի միս և 2 գլուխ սոխ։
Մեկ սոխ մանր կտրատել և տապակել բուսայուղի մեջ:
Սոխով թավայի մեջ ավելացնել աղացած միսը և տապակել 8-10 րոպե։
Կափարիչով փակել միսը և տապակել ևս 5-8 րոպե։
Այնուհետեւ ավելացնել աղացած սև և կարմիր պղպեղ։ Ավելացնել սխտորի փոշին և աղը՝ ըստ ճաշակի։
Լավ խառնել։ Կափարիչը դրեք և տապակեք ևս 3 րոպե։
Տապակելու վերջում հանում ենք կափարիչը, որպեսզի հեղուկը գոլորշիանա։
Մաղադանոսը մանր կտրատել և կրակն անջատելուց առաջ ավելացնել մսով թավայի մեջ և խառնել։
Հայկական նրբաբլիթների մսային միջուկը պատրաստ է։
Աղացած միսը վերցնում ենք կրակից և թողնում, որ մի փոքր սառչի։
Սկսում ենք բլինչիկների ձևավորումը՝ միջուկը փաթաթելով նրբաբլիթի թերթիկների մեջ։
Մսային միջուկը վերցնում ենք ճաշի գդալով և քսում նրբաբլիթի թերթիկի վրա։ Կողքերը թեքում ենք միջուկի վրա և գլորում՝ մսային միջուկով նրբաբլիթ ձևավորելով։
Պատրաստի մսով նրբաբլիթները շարել սառնարանում պահելու համար նախատեսված տարայի մեջ։
Դրանից հետո կարելի է ենթադրել, որ մսային բլիթները պատրաստ են։ Այս տեսքով դրանք կարելի է մի քանի շաբաթ պահել սառցարանում, իսկ մատուցելուց անմիջապես առաջ տապակել։
Սակայն որպեսզի այս բլինչիկները դառնան «մսով հայկական բլինչիկներ», դրանք պետք է տապակվեն։
Անհրաժեշտ է սառցախցիկից հանելուց հետո սառած նրբաբլիթները որոշ ժամանակ թողնել սենյակային ջերմաստիճանում, իսկ հետո տապակել երկու կողմից։
Պետք է տապակել այնքան, մինչև ոսկեգույն կեղև հայտնվի։
Հայկական մսային նրբաբլիթները հիմնականում մատուցվում են որպես տաք նախուտեստ։
բաղադրիչ
Directions
Խմորի համար 3 ձուն հարում ենք մինչև փրփրանա։
Ավելացնել կես թեյի գդալ աղ և 1 թեյի գդալ շաքարավազ։
Այնուհետև ավելացնել մի պտղունց կերակրի սոդա և կիտրոնի աղ:
Խառնել։
Գնդիկներից խուսափելու համար փոքր չափաբաժիններով ավելացնել ալյուրն ու կաթը։
Յուրաքանչյուր մաս ավելացնելուց հետո լավ խառնել։
Աստիճանաբար ավելացնել ալյուրն ու կաթը, մինչև կաթը վերջանա։
Արդյունքում պետք է ստանաք նոսր խմոր առանց գնդիկների:
Նրբաբլիթի խմորին վերջում ավելացնում ենք 50 մլ բուսական յուղ և խառնում։
Սովորաբար յուրաքանչյուր հայկական ընտանիքում բլինչիկի համար թավա է լինում։
Նրբաբլիթի թերթիկները տապակելու համար տապակի կողքերին ու հատակին քսել մի քիչ ձեթ և դնել կրակի վրա։
Մեծ գդալով լցնել անհրաժեշտ քանակությամբ խմորը տապակի մեջ։
Անհրաժեշտ է, որ խմորը միլիմետրային շերտով ծածկի թավայի ամբողջ հատակը։
Տապակել նրբաբլիթի թերթիկները երկու կողմից:
Մի կողմից տապակելուց հետո նրբաբլիթը շրջեք թավայի մեջ այնպես, ինչպես ձեզ հարմար է։
Դրա համար ես դանակ եմ օգտագործում:
Կախված թավայի հաստությունից՝ թերթիկի տապակման ժամանակը կարող է տարբեր լինել։
Նրբաբլիթի երկու կողմերի տապակելու համար ինձնից 30 վայրկյան պահանջվեց։
Երկու կողմից տապակելուց հետո պատրաստի նրբաբլիթները փռում ենք սրբիչի վրա և թողնում ենք սառչի։
Սառչելուց հետո նրբաբլիթի թերթիկները դնել ափսեի մեջ։
Մինչ նրբաբլիթները սառչում են, սկսում ենք պատրաստել բլինչիկների մսային միջուկը։
Մսաղացով անցկացրեք մեկ կիլոգրամ տավարի միս, կես կիլոգրամ խոզի միս և 2 գլուխ սոխ։
Մեկ սոխ մանր կտրատել և տապակել բուսայուղի մեջ:
Սոխով թավայի մեջ ավելացնել աղացած միսը և տապակել 8-10 րոպե։
Կափարիչով փակել միսը և տապակել ևս 5-8 րոպե։
Այնուհետեւ ավելացնել աղացած սև և կարմիր պղպեղ։ Ավելացնել սխտորի փոշին և աղը՝ ըստ ճաշակի։
Լավ խառնել։ Կափարիչը դրեք և տապակեք ևս 3 րոպե։
Տապակելու վերջում հանում ենք կափարիչը, որպեսզի հեղուկը գոլորշիանա։
Մաղադանոսը մանր կտրատել և կրակն անջատելուց առաջ ավելացնել մսով թավայի մեջ և խառնել։
Հայկական նրբաբլիթների մսային միջուկը պատրաստ է։
Աղացած միսը վերցնում ենք կրակից և թողնում, որ մի փոքր սառչի։
Սկսում ենք բլինչիկների ձևավորումը՝ միջուկը փաթաթելով նրբաբլիթի թերթիկների մեջ։
Մսային միջուկը վերցնում ենք ճաշի գդալով և քսում նրբաբլիթի թերթիկի վրա։ Կողքերը թեքում ենք միջուկի վրա և գլորում՝ մսային միջուկով նրբաբլիթ ձևավորելով։
Պատրաստի մսով նրբաբլիթները շարել սառնարանում պահելու համար նախատեսված տարայի մեջ։
Դրանից հետո կարելի է ենթադրել, որ մսային բլիթները պատրաստ են։ Այս տեսքով դրանք կարելի է մի քանի շաբաթ պահել սառցարանում, իսկ մատուցելուց անմիջապես առաջ տապակել։
Սակայն որպեսզի այս բլինչիկները դառնան «մսով հայկական բլինչիկներ», դրանք պետք է տապակվեն։
Անհրաժեշտ է սառցախցիկից հանելուց հետո սառած նրբաբլիթները որոշ ժամանակ թողնել սենյակային ջերմաստիճանում, իսկ հետո տապակել երկու կողմից։
Պետք է տապակել այնքան, մինչև ոսկեգույն կեղև հայտնվի։
Հայկական մսային նրբաբլիթները հիմնականում մատուցվում են որպես տաք նախուտեստ։