Կալորիականության աղյուսյակ
Սննդի կալորիականությունը սահմանվում է որպես ջերմային էներգիայի քանակություն, որը տալիս է 1 գրամ ցանկացած սննդամթերք, երբ այն այրվում է մարմնում։
Կալորիականությամբ մթերքները կարելի է բաժանել բարձր կալորիականությամբ և ցածր կալորիականությամբ:
Բարձր կալորիականությամբ
– կենդանական և բուսական ճարպեր, շաքար և դրանցից պատրաստված ուտեստներ։
Միջին կալորիականություն
– ալյուր և հացաբուլկեղեն, մակարոնեղեն, ձավարեղեն, միս, երշիկեղեն:
Ցածր կալորիականությամբ
– մրգեր, բանջարեղեն, հատապտուղներ, ցածր յուղայնությամբ ձուկ, ցածր յուղայնությամբ կաթնաշոռ և կեֆիր:
Ցածր կալորիականությամբ սնունդը հատկապես խորհուրդ է տրվում 40 տարեկանից բարձր մարդկանց, ինչպես նաև նստակյաց կենսակերպ վարողներին։
Այն էներգիան, որը մենք ստանում ենք սննդի հետ, ծախսվում է տարբեր նպատակների վրա, օրինակ՝ մկանների մեխանիկական աշխատանքի վրա։ Բայց ի վերջո, էներգիայի բոլոր տեսակները, որոնք մենք ստանում ենք, վերածվում են ջերմային էներգիայի:
Այս էներգիան արտանետվում է շրջակա միջավայր և կարող է չափվել:
Ջերմային էներգիայի չափման միավորներից մեկը կալորիականությունն է։
Մեկ կալորիան ջերմության այն քանակն է, որն անհրաժեշտ է 1 գ ջուրը 1 ° C ջերմաստիճանով տաքացնելու համար:
Սննդի կալորիականությունը չափելու համար օգտագործվում է միավոր, որը կոչվում է մեծ կալորիա կամ կիլոկալորիա (1 կկալ = 1000 կկալ):
Սննդի կալորիականությունը ջերմության քանակն է, որն արտազատվում է մարսողության ընթացքում դրանք քայքայվելիս:
- 1 գրամ սպիտակուցը պարունակում է 4,1 կալորիա,
- 1 գրամ ածխաջրեր 3,75–4,1 կալորիա,
- 1 գրամ ճարպ 9,3 կալորիա։
Ուստի, եթե գիտեք օրգանիզմում սնվելիս ստացած սննդանյութերի քանակը, կարող եք որոշել դրանցում պարունակվող կալորիաների քանակը, այսինքն՝ որոշել սննդի կալորիականությունը։
Օրական սննդակարգի պահանջվող կալորիականությունը կախված է մի շարք գործոններից՝ մարմնի քաշից, սեռից, տարիքից, ֆիզիկական ակտիվությունից և մի քանի այլ գործոններից:
Ենթադրվում է, որ առողջ միջին տարիքի մարդուն, հարաբերական հանգստի վիճակում գտնվելիս, երբ շրջակա միջավայրի ջերմաստիճանը 20 ° C է, և մարդը վերջին անգամ սնվել է 12 ժամ առաջ, մարդու կշռի յուրաքանչյուր կիլոգրամի համար օրգանիզմը 1 ժամում ծախսում է 1 կիլոկալորիա (կկալ)։
Սննդամթերքի կալորիականությունը ընադունված է արտահայտել կիլոկալորիաներով ամեն 100 գրամի համար։
Մեր աղյուսակը ցույց է տալիս հիմնական սննդամթերքի կալորիականությունը: Օգտագործելով այն՝ կարող եք հաշվարկել, թե որքան սննդամթերք է անհրաժեշտ օգտագործել օրական չափաբաժինը չգերազանցելու համար։
Կիլոկալորիների միջին օրական քանակը պետք է լինի.
- պառկած հանգստանալիս 1700 կկալ,
- մտավոր աշխատանքի համար 3000 կկալ,
- մեքենայացված աշխատանք կատարող մարդկանց համար 3500 կկալ,
- ֆիզիկական աշխատանքի համար 3500 – 4500 կկալ,
- սպորտային մրցումների ժամանակ և ծանր աշխատանք կատարելիս 4500 – 5000 կկալ։
Յուրաքանչյուր ճաշատեսակի կալորիականության հաշվարկը կարելի է կատարել յուրաքանչյուր առանձին բաղադրիչի ընդհանուր կալորիականության հաշվարկից:
Աղյուսակը ցույց է տալիս, որ ճարպերն ունեն ամենաբարձր կալորիականությունը։ Բանջարեղենի և մրգերի մեծ մասը ունի ցածր կալորիականություն:
Այդ իսկ պատճառով բանջարեղենային և մրգային կերակրատեսակները օգտագործվում են սահմանափակ կալորիականությամբ դիետաներում՝ մարդու քաշը նվազեցնելու համար։
ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ | կկալ/100գ |
Բանջարեղեն և կանաչի |
|
Արտիշոկ | 45 |
Սմբուկ | 28 |
Կանչ ոլոռ | 93 |
Կանաչ ոլոռ պահածոյացված | 41 |
Դդմիկ | 22 |
Կաղամբ | 23 |
Բրոկկոլի | 33 |
Բյուսելյան կաղամբ | 12 |
Թթու կաղամբ | 20 |
Չինական կաղամբ | 16 |
Կարմիր կաղամբ | 27 |
Կոլրաբի կաղամբ | 26 |
Ծաղկակաղամբ | 18 |
Խաշած կարտոֆիլ | 60 |
Եգիպտացորեն | 103 |
Կանաչ սոխ | 20 |
Գլուխ սոխ | 45 |
Գազար | 34 |
Թարմ վարունգ | 15 |
Թթու վարունգ | 8 |
Խաղցր պխպեղ | 19 |
Մաղադանոս | 23 |
Լոլիկ | 15 |
Ռեվեն | 16 |
Ռեդիսկա | 18 |
Ռեդկա | 25 |
Ռեպա | 25 |
Սալատ | 15 |
Շաղգամ | 44 |
Սելդերեյի տերևներ | 21 |
Սելդերեյ արմատ | 38 |
Դդում | 24 |
Սամիթ | 30 |
Կանաչ լոբի | 31 |
Խրեն | 49 |
Ծաղկակաղամբ | 28 |
Սխտոր | 60 |
Սպանախ | 17 |
Ավելուկ | 28 |
ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ | կկալ/100գ |
Միրգ և հատապտուղ |
|
Ծիրան | 49 |
Ավոկադո | 204 |
Այվա | 30 |
Ալչա | 38 |
Անանաս | 44 |
Նարինջ | 45 |
Ձմերուկ | 40 |
Բանան | 90 |
Բրուսնիկա | 45 |
Խաղող | 70 |
Բալ | 25 |
Գոլուբիկա | 37 |
Նուռ | 52 |
Գրեյֆրուտ | 35 |
Տանձ | 42 |
Սեխ | 45 |
Մոշ | 32 |
Զեմլյանիկա | 48 |
Թուզ | 56 |
Կիվի | 50 |
Հոն | 41 |
Ելակ | 35 |
Կլյուկվա | 33 |
Կրիժովնիկ | 48 |
Լիմոն | 30 |
Մալինա | 45 |
Մանդարին | 41 |
Օբլեպիխա | 30 |
Դեղձ | 45 |
Րյաբինա այգու | 81 |
Րյաբինա սև | 54 |
Սալոր | 44 |
Սմարոդինա | 43 |
Չերեշնյա | 53 |
Չերնկա | 44 |
Խնձոր | 45 |
ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ | կկալ/100գ |
Ընկույզ և արևածաղիկ |
|
Արևածաղիկ | 580 |
Հունական ընկույզ | 650 |
Արախիս | 470 |
Կեդրի ընկույզ | 620 |
Մինդալ | 600 |
Ֆիստաշկա | 620 |
Պնդուկ | 705 |
Չրեր |
|
Չամիչ | 280 |
Թուզ | 290 |
Քիշմիշ | 310 |
Կուրագա | 293 |
Ուրյուկ | 297 |
Խուրմա | 290 |
Չերնոսլիվ | 220 |
Խնձոր | 210 |
Ձու |
|
հավկիթ 1 հատ | 65 |
Ձվի փոշի | 540 |
Սնկեր |
|
Սպիտակ սնկեր | 25 |
Չորացրած սպիտակ սունկ | 210 |
Եփած սունկ | 25 |
Սունկ թթվասերի մեջ | 230 |
Տապակած սունկ | 165 |
Օպյատա | 20 |
Պոդբերյոզնիկ | 30 |
Պոդօսինօվկի | 30 |
Հացաբուլկեղեն |
|
Օղաբլիթ բուբլիկ | 312 |
Տարեկանի հաց | 375 |
Քաղցր խմորեղեն | 300 |
Պրյանիկ, սուշկի | 330 |
Ցորենի սուխարի | 330 |
Հաց Դրանիցկի | 206 |
Ցորենի սպիտակ հաց | 265 |
Տարեկանի սև հաց | 210 |
Կաթնամթերք |
|
Ացիդոֆիլին (3,2% յուղ) | 58 |
Տավարի բրընզա | 260 |
Յոգուրտ (1,5%) | 51 |
Յուղոտ կեֆիր | 60 |
կեֆիր (1% յուղ) | 38 |
Յուղազրկված կեֆիր | 30 |
Կաթ (3,2% յուղ) | 60 |
Բնական կովի կաթ | 68 |
Խտացրած կաթ | 324 |
Չոր կաթ | 470 |
Սերուցքային պաղպաղակ | 220 |
Պրոստոկվաշա | 59 |
Ռյաժենկա | 85 |
Սլիվկի (10% յուղ) | 120 |
Սլիվկի (20% յուղ) | 300 |
Թթվասեր (10%) | 115 |
Թթվասեր (20%) | 210 |
Կաթնաշոռային պանրիկ | 380 |
Պանրային զանգված | 207 |
Կաթնաշոռ (18% յուղ) | 226 |
Յուղազրկված կաթնաշոռ | 80 |
Թթվասերով կաթնաշոռ | 260 |
Պանիր |
|
Հոլանդական պանիր | 357 |
Գաուդա պանիր | 384 |
Լամբեր պանիր | 377 |
Պարմեզան | 330 |
Ռուսական պանիր | 371 |
Երշիկանման պանիր | 268 |
Ռոկֆոր պանիր | 352 |
Չեստեր պանիր | 398 |
Շվեյցարական պանիր | 335 |
ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ | կկալ/100գ |
Ձավարեղեն և ալյուր |
|
Կանաչ ոլոռ | 280 |
Ցորենի ալյուր | 348 |
Տարեկանի ալյուր | 347 |
Հնդկաձավար | 346 |
Մանի կրուպա | 340 |
Օվսյանկա | 374 |
Պերլովկա | 342 |
Պշենիչնայա կրուպա | 352 |
Պշենո | 335 |
Գարու ձավարեղեն | 343 |
Եգիպտացորենի թերթեր | 369 |
Մակարոնեղեն | 350 |
Մյուսլի | 370 |
Հացահատիկային թերթեր | 305 |
Պշենո | 351 |
Բրինձ | 337 |
Հնդկաձավար | 313 |
Սոյա | 395 |
Լոբի | 328 |
Ոսպ | 310 |
Գարու փաթիլներ | 315 |
Ոչխարի միս |
|
Գրուդինկա | 533 |
Օկօրօկ | 375 |
Կողի միս | 380 |
Լապատկա | 380 |
Մեջքի մաս | 459 |
Տավարի միս |
|
Խաշած տավարի միս | 180 |
Տապակած տավարի միս | 170 |
Տավարի ֆարշ, խճողակ | 118 |
Տավարի ուղեղ | 124 |
Տապակած անյուղ միս | 200 |
Հետույք | 380 |
Բուդ տավարի | 308 |
Լիարդ | 87 |
Երկամներ | 59 |
Կողեր | 446 |
Տավարի սիրտ | 82 |
Ֆիլե ստեյկ | 189 |
Ֆիլե ռոստբիֆ | 381 |
Խոզի միս |
|
Առանց յուղի | 184 |
Օկօրօկ | 543 |
Չալաղաչ | 537 |
Լիարդ խոզի | 108 |
Ուսի մաս | 593 |
Խոզի երիկամ | 80 |
Խոզի ոտք | 431 |
Խոզի սիրտ | 90 |
Ֆիլե | 264 |
Շեյկա | 552 |
Շնիցել | 252 |
Խոզի լեզու | 208 |
Հորթի միս |
|
Դոշի միս հորթի | 213 |
Հորթի ոտք | 161 |
Օկօրօկ | 155 |
Հորթի չալաղաչ | 188 |
Մեջքի մաս | 210 |
Ֆիլե հորթի | 158 |
Հորթի շնիցել | 162 |
Թռչուն և վայրի միս |
|
Սագ | 390 |
Վայրի թռչուն | 108 |
Հնդկահավ | 200 |
Նապաստակի միս | 124 |
Եփած երշիկ | 250 |
Երշիկ կիսաապխտած | 380 |
Կորեյկա | 430 |
Ճագարի միս | 115 |
Եփած հավ | 135 |
Տապակած հավ | 210 |
Բադի միս | 405 |
Ֆազան | 143 |
Հավի ճուտ | 156 |
ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ | կկալ/100գ |
Երշկեղեն |
|
Վետչինա | 365 |
Բաստուրմա | 264 |
Դիաբետիկ երշիկ | 254 |
Դիետիկ երշիկ | 170 |
Բժշկական երշիկ | 260 |
Սիրողական երշիկ | |
արյունոտ երշիկ | 452 |
Ուկրաինական երշիկ | 404 |
Կիսաապխտած Կրակովյան | 466 |
Մինսկի կիսաապխտած | 259 |
Պոլտավայի կիսաապխտած | 417 |
Ուկրաինական կիասաապխտած | 376 |
Ապխտած երշիկ | 507
|
Լյարդի պաշտետ | 314 |
Լեզվի երշիկ | 215 |
Սալ խազի | 248 |
Սալյամի | 560 |
Սարդելկա | 147 |
Սերվիլատ | 484 |
Նրբերշիկ | 204 |
Շպիկ | 215 |
ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ | կկալ/100գ |
Ձուկ և ծովամթերք |
|
Գարբուշա | 147 |
Ձկան խավիար հատիկավոր | 250 |
Կետազգիների խավիար | 245 |
Միտայի խավիար | 130 |
Կալմար | 75 |
Կամբալա | 90 |
Կարպ | 87 |
Տապակած կարպ | 145 |
Կիտա | 157 |
Ձկան պահածո յուղով | 320 |
Ձկան պահածո սեձական հյութում | 120 |
Կրիվետկա | 85 |
Կրաբ | 70 |
Լեշ | 100 |
Տապակած լասոս | 145 |
Ապխտած լասոս | 385 |
Մակրուրուս | 60 |
Միդիի | 72 |
Մինտայ | 70 |
Մոյվա | 157 |
Ծովային կաղամբ | 16 |
Նավագա | 44 |
Նալիմ | 81 |
Ծովային Օկուն | 95 |
Գետի Օկուն | 82 |
Օմար | 82 |
Տրեսկայի լիարդ | 613 |
Խեցգետին | 75 |
Սալակա | 98 |
Սեվրյուգա | 137 |
Ատլանտյան ծովատառեխ | 57 |
Սյոմգա | 219 |
Սիգ | 144 |
Սկումբրյա | 153 |
Սոմ | 154 |
Ստավրիդա | 119 |
Ստերլյադ | 320 |
Սուդակ | 72 |
Տրեսկա | 59 |
Տրեպանգ | 35 |
Տունեց | 296 |
Գետի ուգոր | 598 |
Ֆարել | 208 |
Խեկ | 86 |
Շպրոտ յուղի մեջ | 250 |
Շչուկա | 72 |
Յուղեր և կարագ |
|
Հալած տավարի յուղ | 871 |
Սագի յուղ | 930 |
Հալած յուղ | 930 |
Սերուցքային մարգարին | 745 |
Բուտերբրոդի մարգարին | 670 |
Թխվածքի մարգարին | 675 |
Արախիասի յուղ | 895 |
Եգիպտացորենի յուղ | 900 |
Ձիթապտղի յուղ | 824 |
Արևածաղիկի յուղ | 900 |
Սերուցքային կարագ | 750 |
Սոյայի յուղ | 900 |
Հալած կարագ | 885 |
Սոուսներ |
|
Կետչուպ | 80 |
Մայոնեզ | 625 |
Յուղազրկված մայոնեզ | 260 |
ԱՆՎԱՆՈՒՄԸ | կկալ/100գ |
Ըմպելիքներ |
|
Նարնջի հյութ | 123 |
Գրյֆրուտի հյութ առանց շաքար | 75 |
Կոլա | 110 |
Սուրճ առանց շաքարի | 0 |
Լիմոնադ | 123 |
Հանքային ջուր | 0 |
Գազարի հյութ | 68 |
Բանջարեղենի հյութ | 60 |
Կարմիր հաղարճի հյութ | 125 |
Սև հաղարճի հյութ | 138 |
Խնձորի հյութ | 118 |
Թեյ առանց շաքարի | 0 |
Ալկոհոլ |
|
Սպիտակ գինի | 80 |
Կարմիր գինի | 74 |
Խնձորի գինի | 37 |
Վիսկի | 240 |
Բալից ըմպելիք | 300 |
Օղի | 275 |
Ջին | 33 |
Լիկյոր | 325 |
Կոնյակ | 250 |
Գարեջուր | 45 |
Սալորի օղի | 120 |
Սիդռ | 40 |
Շամպայն | 85 |
Շնապս | 200 |
Հրուշակեղեն |
|
Վաֆլի մրգային | 342 |
Վաֆլի կրեմով | 530 |
Մուրաբա | 294 |
Մրգային դրաժե | 384 |
Զեֆիր | 300 |
Իրիս | 387 |
Կակաո | 416 |
Կարամել | 296 |
Շոկոլադապատ կոնֆետ | 396 |
Մեղր | 310 |
Մարմելադ | 296 |
Պաստիլա | 305 |
Պովիդլո | 270 |
Կրեմով թխվածք շերտավոր | 544 |
Խնփորով թխվածք շերտավոր | 454 |
Բիսկվիտից թխվածք միջուկով | 344 |
Շաքար | 380 |
Տորթ բիսկվիթ | 386 |
Մինդալից տորթ | 524 |
Հալվա | 510 |
Արևածաղկի հալվա | 516 |
Դառը շոկոլադ | 540 |
Կաթնային շոկոլադ | 548 |