Զատիկ ձու ներկել

Զատիկ ձու

“Զատիկ” տոնի գլխավոր խորհրդանիշներից մեկը զարդարված կամ գունավոր ձվերն են։ Այսօր ձեզ կծանոթացնենք տնային պայմաններում ձու ներկելու ավանդական եղանակներին։
Զատկի ձվերը ներկելու համար կարելի է օգտագործել ոչ միայն ներկեր և ներկանյութեր, այլև թելեր, գործվածքներ, թուղթ, ռետինե ժապավեններ և շատ այլ իմպրովիզացված միջոցներ։

Ցանկացած տեսակի ներկով ներկելուց առաջ ձվերը լավ լվացեք օճառով և ջրով, որից հետո չորացրեք:

Այժմ համառոտ կխոսենք այն բնական ներկերի մասին, որոնք ամենատարածվածն են Զատկի ձվերը ներկելու համար։

Սոխի կլեպ՝ շագանակագույն

Սոխի կլեպը Զատկի ձվի ամենատարածված և անվնաս ներկն է։ Սոխի կլեպը որպես ներկ օգտագործելը ներկելու ամենահեշտ և ամենաքիչ ժամանակատար միջոցն է:
Այս մեթոդով ներկելիս ստացվում են շագանակագույնի տարբեր երանգներ՝ կախված կոնցենտրացիայից, ջրի մեջ կլեպի քանակից։

Գլուխ սոխ

Կելպը գցել սառը ջրով լցված կաթսայի մեջ և եռացնել մարմանդ կրակի վրա 30–40 րոպե։ Որքան շատ լինի կլեպը, այնքան լավ ներկը կստացվի:

Ցանկության դեպքում դուք կարող եք քամել և օգտագործել միայն հեղուկը՝ առանց կեղևի: Քմելուց հետո կամ առանց քամելու լվացած և չորացրած ձվերը դնել ներկով լցված թավայի մեջ և եփել 15–20 րոպե։

Մարմարե նախշ ստանալու համար ներկի թավայի մեջ մի քիչ բուսական յուղ ավելացրեք։

Եղինջ՝ բաց կանաչ գույն

Եղինջը նույնպես բնական և անվնաս ներկ: Այս ներկը պատրաստելու համար կարող եք օգտագործել չորացրած եղինջ։

Ներկանյութի կազմը.

  • չորացրած եղինջ 5–6 ճաշի գդալ,
  • ջուր 0,5լ,
  • քացախ (9%) մեկ ճաշի գդալ:

Այս ներկանյութի պատրաստումը նման է սոխի կեղևի ներկին։ Եղինջը 15–20 րոպե եռացրեք ջրի մեջ։ Քամեք արգանակը և ավելացրեք քացախ։ Ներկանյութը պատրաստ է։
Ձվերը դնել ներկի մեջ և եփել մարմանդ կրակի վրա 15 րոպե։ Հանեք եփած ձվերը և թողեք սառչի 30 րոպե։

Եթե ​​հեղուկը եռալու ժամանակ գոլորշիանում է, ավելացրեք ջուր։ Ձվերը ներկելու ընթացքում պետք է ամբողջովին ընկղմված լինեն ներկի հեղուկի մեջ։

Քրքում՝ ոսկե դեղին գույն

Քրքումի դեպքում ներկը նախապես չեն եփում։ Ներկելու համար 0,5 լիտր ջուր պարունակող կաթսայի մեջ ավելացնել 2 ճաշի գդալ քրքում, մեկ ճաշի գդալ քացախ, որից հետո դնել Զատկի ձվերը։

Եփել մարմանդ կրակի վրա, մինչև ձվերը եփվեն։ Եթե ​​ցանկանում եք, որպեսզի ձվերը նարնջագույն գույն ունենան, ավելացրեք ավելի շատ քրքում:

Բազուկ՝ վարդագույն

Տաք՝ եփած ձվերը լցնել թարմ քամած ճակնդեղի հյութի մեջ և թողնել ամբողջ գիշեր։ Ավելի հարուստ գույն ստանալու համար ձվերը եփեք անմիջապես ճակնդեղի հյութի վրա։

Մանուշակի թերթեր՝ մանուշակագույն

Մանուշակի ծաղիկները թրջել եռացրած ջրի մեջ և թողնել 30 րոպե։ Այնուհետև տաք եփած ձվերը լցնել ներկով կաթսայի մեջ և թողնել ամբողջ գիշեր։

Նարդոսի (лаванда) գույն ստանալու համար թավայի մեջ մի քիչ կիտրոնի հյութ ավելացրեք։

Կարմիր կաղամբ՝ կապույտ գույն

Կարմիր կաղամբը կտրատել և ծածկել ջրով (0,5 լ), ավելացնել 5–6 ճաշի գդալ սպիտակ քացախ և թողնել ամբողջ գիշեր թրմվի։
Առավոտյան ձվերը եռացրեք այս լուծույթում, մինչև եփվեն։

Եփելու ժամանակ ձվի վրա ճաքեր չառաջանալու համար, այն պետք է եփելուց առաջ մոտ մեկ ժամ պահել սենյակային ջերմաստիճանում, իսկ եփման հեղուկին ավելացնել 1–2 թեյի գդալ աղ։

Զատկի ձվերը զարդարելու մեթոդներ

Մեթոդ 1

Որպեսզի ձվի մակերեսին նախշեր կամ նկարներ ստացվեն, անհրաժեշտ է օգտագործել ձեռքի տակ գտնվող օժանդակ նյութեր։ Տերևանման նախշերի համար օգտագործեք խոտաբույսերի (մաղադանոս, համեմ) կամ այլ բույսերի ու ծաղիկներ փոքր տերևներ՝ ըստ ցանկության:
Թրջել տերևները, ամրացնել ձվի մակերեսին և փաթաթել շղարշով կամ դնել նեյլոնե գուլպաի մեջ։

Հաջորդը, ներկեք սովորական ձվերի նման՝ օգտագործելով վերը նշված ցանկի ներկերից մեկը:

Լուսանկարները ցույց են տալիս, թե ինչպես կարելի է տերևները դնել և արդյունքը ներկելուց հետո:

Մեթոդ 2

Հետաքրքիր նախշեր են ստացվում սովորական բանկային ռետինե ժապավենների կամ մեկուսիչ ժապավենի միջոցով: Եռացնելուց առաջ ձուն մի քանի պտույտ պինդ փաթաթեք ռետինե կամ էլեկտրամեկուսիչ ժապավենով։

Զատկի ձվի շերտեր

Մեկուսիչ ժապավենից դուք կարող եք կտրել քառակուսիներ կամ այլ նախշեր:

Զարդարված ձու

Ձվերը թաթախեք ներկի մեջ և ներկելուց հետո հանեք ռետինե ժապավենը։

Բազմագույն դիզայնի համար հեռացրեք ռետինե ժապավեններից մի քանիսը կամ ավելացրեք ավելին (կախված ձեր երևակայությունից) և թաթախեք ձուն մեկ այլ ներկի մեջ:

Մեթոդ 3

Տեղադրել հավի ձուն մետաքսե կտորի մեջտեղում: Այս եղանակով ներկելու համար կարելի է օգտագործել տղամարդկանց հին նախշավոր փողկապները:

Հին փողկապներ

Ձուն ամուր փաթաթեք կտորի մեջ։ Մետաքսի վրայով ձուն փաթաթեք բամբակյա կտորի մեջ (հին սպիտակ բարձի երեսի կտորներ):

Ձվի պայուսակներ

Գործվածքները փաթաթեք թելով կամ ռետինե ժապավենով, որպեսզի ձուն եփելու ժամանակ դիրքը չփոխի։
Մետաքսով փաթաթված ձվերը եփելուց առաջ սովորական ջրի մեջ քացախ ավելացնել։ Եռացնել ջուրը, ավելացնել քացախը և ձվերը եռացնել մարմանդ կրակի վրա մոտ 20 րոպե։

Եփվելուց հետո հանում ենք փաթաթված ձվերը և տեղափոխում քամոց: Սպասեք մինչև այն ամբողջովին սառչի և զգուշորեն հեռացրեք ձվերը հյուսվածքից:

Ներկված մետաքսե գործվածքով

Այս կերպ զարդարված ձվերը աներևակայելի գեղեցիկ են։

Մեթոդ 4

Ձվերը թրջել ջրի մեջ և գլորել բրնձի ամանների մեջ։ Բրնձի հատիկները կկպչեն ձվի կեղևին։

Զգուշորեն ձուն փաթաթեք շղարշով, որպեսզի բրնձի բոլոր հատիկները մնան կճեպի և շղարշի միջև և գունավորվեն վերը նշված մեթոդներից մեկով:

Մեթոդ 5

Երկգույն ձու ստանալու համար դրանք նախ պետք է եփել ու սառեցնել։ Երկու գույնի ներկման համար ավելի լավ է օգտագործել խանութից ձեռք բերված սննդային ներկեր:

Սկզբում ամբողջ ձուն գունավորում ենք մեկ գույնով (հետևելով ներկի օգտագործելու հրահանգներին), այնուհետև կիսով չափ թաթախում ենք այլ գույնի ներկով տարայի մեջ։

Եթե ձվերը ներկել եք սինթետիկ ներկերով, մի օգտագործեք դրանք սննդի մեջ:

2

Հեղինակ

կայքում չէ 6 months

Ruzanna

9
Կարծիքներ: 2Հրապարակումներ: 31Գրանցում: 28-06-2022
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Ծանուցել
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x