Այս ապուրը ունի հարուստ պատմություն: Ռուսաստան կաղամբը մուտք է գործել 9-րդ դարում Բյուզանդիայից:
Բյուզանդական բանջարեղեննը պատրաստվում էր մսի և պարզապես ջրի հիման վրա: Գյուղերում հաճախ սառած գառան մսից և կաղամբից պատրսատած ապուրը փոխարինում էր կվասին, – ապուրը խմում էին: Ընտանիք չկար, որտեղ կաղամբ չուտեին՝ թե թարմ, թե թթու դրած:
Այն փաստը, որ այս ուտեստի պատրաստման կանոնները հիմնականում չեն փոխվել շատ դարերի ընթացքում, խոսում է դրա հիանալի համի մասին: Կաղամբից ապուրը կերել են ամբողջ տարվա ընթացքում:
Նախապատրստեք ապուրը պատրաստելու համար անհրաժեշտ սննդամթերքը։ Կես լիտրանոց բանկայով թթու կաղամբը բացեք։
Թթու կաղամբը պետք է լցնել սառը ջրի մեջ: Պետք չէ սպասեք, մինչև ջուրը եռա: Հակառակ դեպքում այն կմնա պինդ:
Կարտոֆիլը եփեք առանձին (կտրեք, ինչպես ցանկանում եք), և միայն վերջում ավելացրեք:
Պատրաստման ավարտից 30 րոպե առաջ ավելացրեք սունկը, որպեսզի համը չկորչի:
Եռացող կաղամբի մեջ գցեք գլուխ սոխը առանց կտրատելու (մի մոռացեք կլպել այն):
Այնուհետև ավելացրեք գազարը, կտրատված շրջանակներով: Նա կաղամբի թթվայնությանը կավելացնի քաղցրություն:
Կաղամբի ապուրը եռալուց հետո պետք է հեռացնել փրփուրը և թուլացնել կրակը: Ծածկեք և թողեք մեկ ժամ եռա:
Այնուհետև ավելացրեք սնկով եփուկը, դափնու տերև և եփեք ևս 30 րոպե:
Ապուրի համար պատրաստեք մածուկ Վերցրեք թարմ կամ սառեցված մաղադանոս, սամիթ, սխտոր և ձիթապտղի յուղ: Հացի վրա քսված այս նախուտեստը շատ համեղ է կաղամբով ապուրւ ուտելու համար:
Բլենդերի մեջ խառնել կանաչիները, սխտորը, աղը և ավելացնել ձիթայուղը: Խառնուրդը անուշաբույր է և օգտակար: Սառնարանում կարելի է պահել մի քանի օր:
Եթե չեք ցանկանում մածուկ պատրաստել, և իսկապես ուզում եք ինչ-որ համեստ նախուտեստը, ապա կտրեք ճարպը (սալ), դրեք այն առանձին ափսեի մեջ և մատուցեք շի թթու կաղամբով ապուրի հետ:
բաղադրիչ
Directions
Նախապատրստեք ապուրը պատրաստելու համար անհրաժեշտ սննդամթերքը։ Կես լիտրանոց բանկայով թթու կաղամբը բացեք։
Թթու կաղամբը պետք է լցնել սառը ջրի մեջ: Պետք չէ սպասեք, մինչև ջուրը եռա: Հակառակ դեպքում այն կմնա պինդ:
Կարտոֆիլը եփեք առանձին (կտրեք, ինչպես ցանկանում եք), և միայն վերջում ավելացրեք:
Պատրաստման ավարտից 30 րոպե առաջ ավելացրեք սունկը, որպեսզի համը չկորչի:
Եռացող կաղամբի մեջ գցեք գլուխ սոխը առանց կտրատելու (մի մոռացեք կլպել այն):
Այնուհետև ավելացրեք գազարը, կտրատված շրջանակներով: Նա կաղամբի թթվայնությանը կավելացնի քաղցրություն:
Կաղամբի ապուրը եռալուց հետո պետք է հեռացնել փրփուրը և թուլացնել կրակը: Ծածկեք և թողեք մեկ ժամ եռա:
Այնուհետև ավելացրեք սնկով եփուկը, դափնու տերև և եփեք ևս 30 րոպե:
Ապուրի համար պատրաստեք մածուկ Վերցրեք թարմ կամ սառեցված մաղադանոս, սամիթ, սխտոր և ձիթապտղի յուղ: Հացի վրա քսված այս նախուտեստը շատ համեղ է կաղամբով ապուրւ ուտելու համար:
Բլենդերի մեջ խառնել կանաչիները, սխտորը, աղը և ավելացնել ձիթայուղը: Խառնուրդը անուշաբույր է և օգտակար: Սառնարանում կարելի է պահել մի քանի օր:
Եթե չեք ցանկանում մածուկ պատրաստել, և իսկապես ուզում եք ինչ-որ համեստ նախուտեստը, ապա կտրեք ճարպը (սալ), դրեք այն առանձին ափսեի մեջ և մատուցեք շի թթու կաղամբով ապուրի հետ: