Կարող եք օգտագործել ցանկացած չիր, բայց այս անգամ մենք կվերցնենք միայն խնձոր և տանձ։ Չորացրած խնձորից և տանձից պատրաստված ըմպելիքը չորացրած մրգերի կոմպոտի դասական տարբերակն է։
Չրերից կոմպոտ պատրաստելու ժամանակ կարևորն այն է, որպեսզի իմանաք, թե որքան պետք է եփել, որքան շաքարավազ և որքան ջուր ավելացնել։ Այս ամենը դուք կիմանաք նայելով կոմպոտի պատրաստման քայլերը։
Փափուկ մսոտ չոր մրգերը (չոր ծիրան, սալորաչիր, դեղձ, չամիչ) եփում են ավելի քիչ ժամանակ, քան չոր խնձորը, տանձը և մասուրը:
Առաջին քայլը չորացրած մրգերը մանրակրկիտ լվանալն է։ Եթե ձեր չրերի մեջ շատ աղբ կա, ապա անպայման 15–20 րոպե թրջեք դրանք լվալուց առաջ։
Դա արվում է, որպեսզի չրերից անջատվեն ավազը և այլ բեկորներ, որոնք կուտակվում են չոր մրգերի և հատապտուղների ծալքերում չորացման ժամանակ:
Այնուհետև չորացրած մրգերը լցնել 1:10 հարաբերակցությամբ (10 բաժակ ջուր մեկ բաժակ չոր մրգերի) ջրով լցված կաթսայի մեջ և դնել կրակի վրա:
Չոր մրգերը եռման ջրի մեջ ավելացնելն ճիշտ չէ։ Չիրը լցրեք սառը ջրի մեջ, և հենց եփման սկզբում ընտրեք կրակի ինտենսիվ ռեժիմ։
Երբ եռումը սկսվի, կրակն թուլացրեք։ Եփեք 25–30 րոպե։
Որպեսզի կոմպոտը շատ քաղցր չդառնա կամ հակառակը, շաքարավազը պետք է ավելացնել եփման վերջում, երբ չորացրած մրգերից ստացված հիմնական համն ու քաղցրությունը ամբողջությամբ տեղափոխվում են ջրի մեջ։
Ամեն դեպքում շաքարավազը ավելացնում են ըստ ճաշակի, ինչպես ցանկանում եք։
Հինգ լիտր կոմպոտի համար մենք ավելացրել ենք կես բաժակ շաքարավազ։ Որպեսզի չսխալվենք, գդալներով ավելացրեք շաքարավազը և խառնեք, յուրաքանչյուր գդալից հետո ստուգելով համը։
Շաքարավազ ավելացնելուց հետո եփել ևս 5 րոպե։ Հետո կրակից հանել, բայց ավելի ճիշտ կլինի ուղղակի կրակն անջատել:
Եթե որոշել եք համեմունքներ ավելացնել, ավելացրեք և կաթսան կափարիչով փակեք։
Չորացրած մրգերի կոմպոտը փակ կափարիչի տակ պետք է թողնել առնվազն 30–40 րոպե։
Պարզ կոմպոտ ստանալու համար այն պետք է քամել։
Զտելը անհրաժեշտ պայման չէ, այնպես որ պատրաստի կոմպոտը կարելի է խմել ինչպես տաք, այնպես էլ սառը վիճակում:
բաղադրիչ
Directions
Առաջին քայլը չորացրած մրգերը մանրակրկիտ լվանալն է։ Եթե ձեր չրերի մեջ շատ աղբ կա, ապա անպայման 15–20 րոպե թրջեք դրանք լվալուց առաջ։
Դա արվում է, որպեսզի չրերից անջատվեն ավազը և այլ բեկորներ, որոնք կուտակվում են չոր մրգերի և հատապտուղների ծալքերում չորացման ժամանակ:
Այնուհետև չորացրած մրգերը լցնել 1:10 հարաբերակցությամբ (10 բաժակ ջուր մեկ բաժակ չոր մրգերի) ջրով լցված կաթսայի մեջ և դնել կրակի վրա:
Չոր մրգերը եռման ջրի մեջ ավելացնելն ճիշտ չէ։ Չիրը լցրեք սառը ջրի մեջ, և հենց եփման սկզբում ընտրեք կրակի ինտենսիվ ռեժիմ։
Երբ եռումը սկսվի, կրակն թուլացրեք։ Եփեք 25–30 րոպե։
Որպեսզի կոմպոտը շատ քաղցր չդառնա կամ հակառակը, շաքարավազը պետք է ավելացնել եփման վերջում, երբ չորացրած մրգերից ստացված հիմնական համն ու քաղցրությունը ամբողջությամբ տեղափոխվում են ջրի մեջ։
Ամեն դեպքում շաքարավազը ավելացնում են ըստ ճաշակի, ինչպես ցանկանում եք։
Հինգ լիտր կոմպոտի համար մենք ավելացրել ենք կես բաժակ շաքարավազ։ Որպեսզի չսխալվենք, գդալներով ավելացրեք շաքարավազը և խառնեք, յուրաքանչյուր գդալից հետո ստուգելով համը։
Շաքարավազ ավելացնելուց հետո եփել ևս 5 րոպե։ Հետո կրակից հանել, բայց ավելի ճիշտ կլինի ուղղակի կրակն անջատել:
Եթե որոշել եք համեմունքներ ավելացնել, ավելացրեք և կաթսան կափարիչով փակեք։
Չորացրած մրգերի կոմպոտը փակ կափարիչի տակ պետք է թողնել առնվազն 30–40 րոպե։
Պարզ կոմպոտ ստանալու համար այն պետք է քամել։
Զտելը անհրաժեշտ պայման չէ, այնպես որ պատրաստի կոմպոտը կարելի է խմել ինչպես տաք, այնպես էլ սառը վիճակում: