Մասկարպոնեն ավանդական իտալական փափուկ պանրի անունն է, որն իրականում պանիր չէ: Իրականում մասկարպոնեն իր հյուսվածքով և համով ավելի շատ փափուկ կարագի է նման:
“Մասկարպոնե” պանիրը պատրաստվում է ցածր կալորիականությամբ սերուցքից, որի յուղայնությունը կազմում է ընդամենը 25%: Այս պանրը արտադրելու համար անհրաժեշտ սերուցքը ստացվում է կովերի կաթից, որոնց կերակրում են միայն որոշակի տեսակի ամենաթարմ խոտաբույսերով, պանրին յուրահատուկ համ հաղորդելու համար:
Ենթադրվում է, որ մասկարպոնե պանիրը հայտնվել է պանրագործի սխալի պատճառով 16-րդ դարի վերջին հյուսիսային Իտալիայում՝ Լոմբարդիա կոչվող նահանգում։
Այդ օրերին պանրի գործարաններից մեկում մի աշակերտ, թարմ կթած կաթից սերուցք հանելով, մոռացել էր և թողել սերուցքով լցված տոպրակը կրակի մոտ։ Միաժամանակ տոպրակի մեջ գինի էր թափել։
Արդյունքում, ի տարբերություն այլ պանիրների, զանգվածը անսպասելիորեն համեղ է ստացվել։ Ահա թե ինչպես է հայտնվել մասկարպոնեն, որով Իտալիան հպարտանում է մինչ օրս։
Հետաքրքիր է այն փաստը, որ իր մաքուր տեսքով մասկարպոնե պանիրը գործնականում չի օգտագործվում, թեև նրանով կարելի է փոխարինել կարագը և օգտագործել սենդվիչների պատրաստման ժամանակ։
Միաժամանակ “մասկարպոնե” պանիրը շատ աղանդերի անբաժանելի մաս է կազմում։ Մասկարպոնեով ամենահայտնի աղանդերն են տիրամիսուն և կիսաֆրեդոն:
Մասկարպոնե պանրով պատրաստվում են պուդինգներ, շոռակարկանդակներ, կրեմներ։ Այս նուրբ պանիրը լավ համադրվում է նաև մրգերի, պաղպաղակի, պրոֆիտերոլի և այլ քաղցր ուտեստների հետ:
Պանիրն օգտագործվում է նաև ախորժելի կծու ուտեստներ պատրաստելու համար, օրինակ՝ մի քիչ պանիր կարելի է ավելացնել ռիզոտոյին կամ մակարոնին մինչև եփման ավարտը։
Mascarpone-ն ներառված է բազմաթիվ խորտիկների բաղադրատոմսում, որոնք կարելի է քսել հացի վրա:
Մասկարպոնեն պարունակում է բազմաթիվ օգտակար նյութեր։ Այն պարունակում է կաթի սպիտակուց, որը հեշտությամբ մարսվում է։ Մասկարպոնե ուտելն օգնում է ամրապնդել իմունային համակարգը։