“Կաժուն” (Cajun) անունը այս կծու համեմունքին տվել են ֆրանսիացի վերաբնակիչները: Կաժունի ծննդավայրը կարելի է համարել Լուիզիանայի նահանգը, որտեղ 1755 թվականին Կանադայից ֆրանսիացի վերաբնակիչներ են տողափոխվել։
Ֆրանսիացիների և տեղի բնակչների խոհարարական հմտությունների փոխանակման արդյունքը “Կաջուն” համեմունքն էր։
Քաժունի բաղադրությունը ներառում է 4-ից 15 բաղադրիչ, որոնցից սոխն ու սխտորը պարտադիր են։
Համեմունքը չունի խոհարարության խստորեն սահմանված բաղադրատոմս։ Բուսական յուղի հետ խառնելիս կաժունը հիանալի մարինացնում է միսը, թռչնամիսը և ծովամթերքը:
Յուրաքանչյուր տնային տնտեսուհի քաժունը պատրաստում է յուրովի։ Կաժունը տանը պատրաստելու համար պետք է օգտագործել միայն չոր բաղադրիչներ։
Կաժուն համեմունքի պատրաստման բաղադրատոմսը։