Այս տեսակի յուղերը կոչվում է բուսական, քանի որ այն ստացվում է մրգերից, սերմերից, արմատներից և բույսերի այլ մասերից։ Բուսական յուղերը հիմնականում (95–97%) բաղկացած են տրիգլիցերիններից, մնացածը մասը կազմում են մոմեր և ֆոսֆատիդներ, ինչպես նաև ազատ ճարպաթթուներ, լիպոքրոմներ, տոկոֆերոլներ, վիտամիններ և այլ նյութեր, որոնք յուղերին գույն, համ և հոտ են հաղորդում:
Բուսական յուղերը պետք է չափավոր օգտագործել։ Բանն այն է, որ տարբեր բուսական յուղեր բաղկացած են տարբեր տեսակի ճարպերից՝ մոնոչհագեցած, հագեցած և պոլիչհագեցած: Յուղերի յուրաքանչյուր տեսակ ունի յուրահատուկ հատկություններ:
Եթե խոսենք մեկ անձի համար օրական բուսական յուղի քանակի մասին, ապա այն պետք է կազմի օրական ստացված ճարպի 10%-ը։
Բուսական յուղերը հիմնականում օգտագործում են սննդի մեջ, թեև որոշ յուղերի զգալի քանակություն (ռապանակ, թունգ, կոկոս և այլն) օգտագործվում են տեխնիկական կարիքների համար։
Սեղանի բուսական յուղերը ներառում են՝ արևածաղկի ձեթ, ձիթապտղի (Պրովանսալ), սոյայի ձեթ, կտավատի սերմ, կակաչ, հաճարենի, ռապևի սերմ, ընկույզ, մանանեխ, քունջութ, գետնանուշի յուղ (Arachis hypogea):
Սննդի համար նախատեսված բուսական յուղերը պարունակում են մի շարք նյութեր, որոնք կարևոր են մարդու օրգանիզմի համար, և օրգանիզմն ի վիճակի չէ ինքնուրույն սինթեզել այդ նյութերը։
Դրանք են – Լինոլեինաթթու, Լինոլենիկ թթու և Ֆոսֆոլիպիդներ։
Առաջին երկու նյութերը չհագեցած ճարպաթթուներ են, որոնք անհրաժեշտ են մարմնին բջջային թաղանթները (ներառյալ նյարդային բջիջները) կառուցելու համար: Ֆոսֆոլիպիդները թաղանթների հիմնական բաղադրիչն են:
Զտված ճարպերը վնասակար են օրգանիզմի համար, ուստի դրանք չպետք է չարաշահվեն։ Ինչպես միշտ, ամեն ինչի բնականն ավելի լավ է:
Չզտված յուղերը որոշ չափով պահպանում են սերմերի և մրգերի համը և բույրը, որոնցից արդյունահանվում են:
Օգտակար բուսական ճարպերից են ընկույզի, սերմերի, ավոկադոյի և այլ մրգերի յուղը:
Զտված և պոլիչհագեցած ճարպերի մեծ մասը կարող է դասակարգվել որպես վնասակար:
Խոհարարները խորհուրդ են տալիս կերակուրները պատրաստել միայն զտված յուղով, իսկ աղցաններին ավելացնել հում կամ չզտված բուսյուղեր (սրանք ավելի բարձր սննդային արժեք ունեն):
Արևածաղկի ձեթ
Արևածաղկի ձեթը ամենատարածվածն է: Արևածաղկի ձեթը ստացվում է արևածաղկի սերմերից։ Այն ունի ոսկեգույն դեղին գույն և տարբեր ինտենսիվության արևածաղկի հոտ։
Այս բուսայուղը առանձնանում է վիտամին E-ի և օմեգա-6 ճարպաթթուների բարձր պարունակությամբ։
Այս բուսայուղը կարող է օգտագործվել ինչպես աղցաններ պատրաստելու, այնպես էլ ձուկ տապակելու, թխելու համար։
Աևածաղկի յուղը լավ է ներծծվում՝ օգնելով օրգանիզմին հաղթահարել այնպիսի հիվանդությունները, ինչպիսիք են աթերոսկլերոզը, սրտանոթային համակարգի հիվանդությունները և ուղեղային շրջանառության հետ կապված խնդիրները։
Ժողովրդական բժշկության մեջ արևածաղկի ձեթն օգտագործվում է թրոմբոֆլեբիտի, ատամի ցավի, աղեստամոքսային տրակտի քրոնիկական հիվանդությունների, ինչպես նաև ամբողջ արտազատման համակարգի բուժման համար։
Կոսմետոլոգիայում այն օգտագործում են դեմքի և մարմնի դիմակներ, ինչպես նաև կոմպրեսներ պատրաստելու համար։
Չզտված արևածաղկի ձեթը ամենաօգտակարն է, քանի որ այն պահպանում է բոլոր օգտակար նյութերը։
Այնուամենայնիվ, տապակելը, եթե այդպիսի կարիք կա, ավելի լավ է կատարալե զտված արևածաղկի յուղով:
Եգիպտացորենի յուղ
Եգիպտացորենի յուղը ավելի արժեքավոր է համարվում օգտակար չհագեցած ճարպաթթուների պատճառով, որոնք ակտիվորեն մասնակցում են նյութափոխանակության գործընթացներին, ինչպես նաև ֆոսֆատիդների համար, որոնք բջջային թաղանթների մաս են կազմում և նպաստում են մարմնում սպիտակուցների կուտակմանը:
Եգիպտացորենի յուղը թույլ չի տալիս, որ վնասակար խոլեստերինը կուտակվի արյան անոթների պատերին։
Եգիպտացորենի յուղ օգտագործելիս, նյարդային լարվածությունը և հոգնածությունը նվազում են, աղիներում խմորումը դանդաղում է, նյութափոխանակությունը և աշխատունակությունը բարելավվում են, իսկ ամբողջ մարմնի տոնուսը բարձրանում է:
Այն շատ օգտակար է լեղապարկի համար, քանի որ ուժեղացնում է նրա պատերի կծկումը։
Եգիպտացորենի յուղն օգտագործվում է որպես օժանդակ դիետիկ միջոց, որը կանխարգելում է հետևյալ հիվանդությունները՝ ընդհանուր և տարածաշրջանային աթերոսկլերոզ, գիրություն, շաքարային դիաբետի ժամանակ վերացնող զարկերակային հիվանդություն և այլն:
Կարող եք տապակել եգիպտացորենի յուղով, բայց դա արեք թույլ կրակի վրա։ Այս կերպ այն ավելի լավ է պահպանում վիտամինները:
Ձիթապտղի յուղ
Ձիթապտղի յուղը հայտնի բուժիչ և երիտասարդացնող միջոց է: Ձիթապտղի յուղը պատրաստվում է ձիթապտղի միջուկից։ Այն դիմացկուն է բարձր ջերմաստիճանների նկատմամբ և կարող է ավելի երկար պահվել, քան մյուս բոլոր ուտելի յուղերը, քանի որ այն հարուստ է հակաօքսիդանտներով, որոնք թույլ չեն տալիս արագ փչանալ:
Ձիթապտղի յուղը ամենադյուրամարս յուղն է՝ այն 100%-ով ներծծվում է օրգանիզմի կողմից։ Բարելավում է նյութափոխանակությունը, սրտանոթային և արտազատման համակարգերի աշխատանքը։
Այն կարող է օգտագործվել ինչպես հում ավելացնելու, այնպես էլ տապակելու համար։
Ձիթապտղի յուղը տաքացնելիս քաղցկեղածին նյութեր չի ազատում, ուստի այն իդեալական է տապակելու համար:
Մանկական սննդի համար ամենաօգտակար ձիթապտղի յուղը համարվում է “EXTRA VIRGIN LIVE OIL“- սա բարձրորակ յուղ է, որը ստացվել է ձիթապտղի առաջին սառը մամլման արդյունքում։
Այն բաղկացած է չհագեցած ճարպերից (ճարպաթթուներ), այդ իսկ պատճառով այն ակտիվորեն նվազեցնում է արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը, օգնում կանխարգելել սիրտ-անոթային հիվանդությունները, ինչպես նաև շաքարախտը և գիրությունը։ Այն խոլերետիկ է, վերականգնող, հակաբորբոքային և ցավազրկող։
Այն կարող է հաջողությամբ օգտագործվել՝ կանխելու մարմնի ծերացումը։
Բացի այդ, ձիթապտղի յուղը ունակ է կանխարգելել ուռուցքաբանական հիվանդությունները, քանի որ ունի ուժեղ հակաօքսիդիչ ազդեցություն։
Ձիթապտղի յուղն օգտագործվում է նաև աղեստամոքսային տրակտի հիվանդությունների դեպքում և խոլերետիկ միջոց է։
Չիչխանի յուղ
Չիչխանի յուղը ամենաօգտակար մթերքներից է։ Այն բնական վիտամինների ամենահարուստ աղբյուրն է։ Օրինակ, այն պարունակում է ավելի շատ վիտամին E, քան Ռուսաստանում հայտնի բոլոր մրգերն ու հատապտուղները:
Այն նաև պարունակում է կարոտին (պրովիտամին A) և կարոտինոիդներ, վիտամիններ (E, C, B1, B2, B6, F, P), ֆոլաթթու, օրգանական թթուներ, ֆլավոնոիդներ (ռուտին), տաննիններ, բազմաթիվ մակրո և միկրոտարրեր:
Այս բուսայուղի առանձնահատկություններից է ծանր մետաղների աղերի հեռացումը օրգանիզմից։ Այն հիանալի բուժում է վերքերը և բուժում այրվածքները, ինչպես նաև լորձաթաղանթները։
Չիչխանի յուղի մեկ այլ առավելություն է ենթաստամոքսային գեղձի էկզոկրին գործունեությունը ակտիվացնելու, ստամոքսահյութի սեկրեցումը արգելակելու և բջջային թաղանթները քիմիական նյութերի վնասակար ազդեցությունից պաշտպանելու ունակությունը:
Բացի այդ, չիչխանի յուղն ունի հակասկլերոտիկ ազդեցություն, բարելավում է սրտանոթային համակարգի աշխատանքը, նորմալացնում է ճարպերի, սպիտակուցների և խոլեստերինի նյութափոխանակությունը և վահանաձև գեղձը և նորմալացնում լյարդի աշխատանքը:
Մասուրի յուղ
Մասուրի յուղը կազմված է լաուրիկ, միրիստիկ, պալմիտիկ և ստեարաթթուների եթերներից։ Այն ունի հակասեպտիկ, վերքերը բուժող, տոնիկ և մաքրող հատկություն։
Այն օգտագործվում է չոր մաշկի, էկզեմայի և այրվածքների բուժման համար։
Մասուրի յուղն ի վիճակի է երիտասարդացնել, վերականգնել, հարթեցնել, բարձրացնել մաշկի առաձգականությունն ու ամրությունը, նորմալացնել ճարպագեղձերի աշխատանքը: Յուղը վերացնում է մաշկի գրգռվածությունը, բորբոքումն ու թեփակալումը, ինչպես նաև ընդգծված անոթային կառուցվածքը:
Մասուրի յուղը մեղմ, բայց հզոր հակադեպրեսանտ է, որը վերացնում է անվճռականությունը և ինքնավստահություն է սերմանում: Սա հայտնի մուլտիվիտամին է, ընդհանուր ամրապնդող և օրգանիզմի դիմադրողականությունը բարձրացնող, որն օգտագործվում է հիպո- և բերիբերիի, աթերոսկլերոզի, տարբեր ինֆեկցիոն հիվանդությունների, տարբեր աստիճանի այրվածքների, ցրտահարության, մակերեսային վերքերի, հեմոֆիլիայի և արյունահոսության դեպքում:
Կտավատի յուղ
Կտավատի սերմի յուղն իր կենսաբանական արժեքով առաջին տեղն է զբաղեցնում սննդի համար նախատեսված բոլոր յուղերի մեջ։ Կտավատի յուղը ստացվում է կտավատի սերմերից։
Սա օմեգա-3 ճարպաթթուների լավագույն աղբյուրն է (յուղոտ ձկան հետ միասին):
Այն ունի բարերար ազդեցություն աղիքների վրա, ունի լուծողական ազդեցություն, ամրացնում է իմունային համակարգը, օգտակար է մաշկի համար։
Օգտագործեք այս յուղը աղցաններ, շիլաներ պատրաստելու համար, բայց մի ենթարկեք այն ջերմային մշակաման։ Այն պարունակում է 46% վիտամին F (այն չի սինթեզվում օրգանիզմում), ինչպես նաև արժեքավոր չհագեցած թթուներ և մեծ քանակությամբ A և E վիտամիններ: Կտավատի սերմի յուղը “կենդանի սննդամթերք” է, որը պետք է պաշտպանված լինի բարձր ջերմաստիճանի ազդեցությունից:
Կտավատի սերմի յուղը կոչվում է օրգանիզմի “ծխնելույզ մաքրող”, քանի որ այն կանխում է անոթային հիվանդությունները և թրոմբների առաջացումը։ Ուստի կտավատի յուղի մշտական օգտագործումն օգնում է կանխել սրտի և անոթային հիվանդությունները (ինսուլտի դեպքերը նվազում են 30%-ով):
Նրա օգնությամբ իրականացնում է կրծքագեղձի քաղցկեղի կանխարգելում և հասնում նախադաշտանային համախտանիշի և նախադաշտանադադարի ընթացքի թեթևացման։
Այն շատ օգտակար է մաշկի և մազերի համար, ակտիվորեն նպաստում է վնասված հյուսվածքների ապաքինմանը։
Ժողովրդական բժշկության մեջ կտավատի յուղն օգտագործում են որդերի, այրոցի, տարբեր խոցերի ժամանակ։
Կաթնաթուփի յուղ
Կաթնաթուփի յուղը արժեքավոր սննդամթերք է և արդյունավետ միջոց բազմաթիվ հիվանդությունների կանխարգելման համար։ Այն ներառում է կենսաբանորեն ակտիվ նյութերի ամենահարուստ համալիրը՝ ֆլավոնոիդներ, էական բարձր ճարպաթթուներ, կարոտինոիդներ, A, B, E, K վիտամիններ, հակաօքսիդանտներ:
Այն ունի հատուկ բաղադրիչ՝ սիլիբինին, որն օգնում է ամրացնել և վերականգնել լյարդի բջիջները։
Այս բուսայուղի օգնությամբ բուժում են լյարդն ու լեղուղիները, օրգանիզմից հեռացնում թունավոր նյութերը, իջեցնում են արյան մեջ խոլեստերինի մակարդակը։
Այն կարող է նորմալացնող ազդեցություն ունենալ աղեստամոքսային տրակտի աշխատանքի վրա, հեռացնել փորկապությունը և օգնել հեմոռոյների բուժմանը։
Բացի այդ, կաթնաթուփի յուղը մեծացնում է մազանոթների ամրությունն ու առաձգականությունը, զգալիորեն բարելավում է դրանց թափանցելիությունը, հետևաբար նվազեցնում է սրտանոթային հիվանդությունների վտանգը։
Ինչպես ընտրել բուսական յուղ
Բուսայուղերի այն բոլոր տեսակները, որոնք վաճառվում են խանութներում, չի կարող օգտագործվել սննդի մեջ։ Յուղերի որոշ տեսակներ ունեն ցածր սննդային արժեք, ինչը, բնականաբար, արտահայտվում է գնի վրա։
Ուշադրություն դարձրեք ապրանքի գույնին։ Մշուշոտ գույնը հուշում է, որ ձեթը կարող է պատրաստվել հին արևածաղկի սերմերից։
Բուսական յուղի երկու տեսակ կա՝ չզտված և զտված: Նրանք միմյանցից տարբերվում են մաքրման աստիճանով։
Չզտված յուղերը մաքրվում է միայն մեխանիկական կեղտից: Այն առանձնանում է ինտենսիվ գույնով, արտահայտված համով և հոտով։ Բայց այն կարող է պարունակել թունաքիմիկատների մնացորդային քանակություն, ուստի ավելի լավ է երեխայի սննդակարգում օգտագործել զտված (մաքրված) և հոտազերծված (առանց հոտ) արևածաղկի ձեթ:
Բուսայուղը պետք է պահել ոչ միայն մութ տեղում, այլև զով տեղում՝ +5-ից +20°C ջերմաստիճանում։
Զտված յուղը ենթարկվում է մաքրման ավելի բարձր աստիճանի, որի արդյունքում հեռացվում են ազատ ճարպաթթուները, գունանյութերը, անուշաբույր և բուրավետիչ նյութերը։ Այն թափանցիկ է, ոսկեգույն կամ բաց դեղին գույնի, անհամ և հոտ:
Սակայն զտված յուղի սննդային արժեքը շատ ավելի ցածր է, քանի որ վիտամինների մի մասը քայքայվում է զտման գործընթացում։ Պահպանման ընթացքում նստվածք չի առաջանում։ Հարմար է տապակելու և թխելու համար, այն չի փրփրում և չի ցայտում թավայի մեջ։
Զտված բուսական յուղերը լավագույնս օգտագործվում են տապակելու կամ շոգեխաշելու համար, չզտվածը՝ աղցանների մեջ լցնելու համար:
Այնուամենայնիվ, որոշ երեխաներ կարող են զգալ ալերգիկ ռեակցիա և ուտելու խանգարումներ հում բուսայուղից, կամ երեխային կարող է դուր չգալ դրանց ուժեղ հոտը, այնպես որ սկսեք երեխայի ծանոթությունը բուսայուղի հետ ուշադիր և ուշադիր հետևեք երեխայի մարմնի արձագանքին:
Ապրես COOK, պետքական բաներ էս գրել։