Տնական լավաշ թավայում

Վարկանիշ
Տնական լավաշ
ՀմտությունՍկսնակԼրացուցիչ1 ժ 30 րՊատրաստում20 ր
Բաղադրիչներ
 6 ճշ/գ․ սպիտակ ալյուր
 5 ճշ/գ․ ցածր կարգի ալյուր
 200 մլ․ տաք ջուրԱնհրաժեշտության դեպքում ավելացրեք տաք ջուր այնքան, ինչքան որ կպահանջվի խմորը:
 4 ճշ/գ․ բուսական յուղ
 1 թ/գ․ աղ

Հինդիկները այս տեսակի լավաշին անվանում են "չապատիի" ավանդական պիտայի հաց։ Երևի այս էպատճառը, որ շատ մարդիկ այսպիսի լավաշներին անվանում են "պիտա"։
Բաղադրիչները պարունակում են սպիտակ և ամբողջական հացահատիկի ցածր կարգի ալյուրի մոտավոր հարաբերակցությունը։ Լավաշն ավելի նուրբ կլինի, եթե օգտագործեք միայն սպիտակ ալյուր:
Ցանկության դեպքում խմորի մեջ կարող եք ավելացնել քնջութի սերմեր, չոր խոտաբույսեր, համեմունք ըստ ճաշակի՝ քրքում, աղացած կարմիր պղպեղ։

 
Թավայի մեջ լավաշ թխելու քայլերը
1

Ճշտել չոր բաղադրիչների քանակները:
Ջուրը տաքացնել 80–95 աստիճան, քանի որ խմորը պետք է մի քիչ շոգեխաշել։

Լավաշի բաղադրիչները

2

Ամբողջ ալյուրը մաղում ենք ամանի մեջ։

Մաղել ալյուրը

3

Ավելացնել աղ։

Ավելացնել աղ

4

Խառնել ամանի պարունակությունը ճաշի գդալով։
Չոր բաղադրիչները հավասարաչափ խառնելու համար կարելի է օգտագործել հետևյալ եղանակը՝ դրանք լցնել պոլիէթիլենային տոպրակի մեջ և ուժգին թափահարել 5–6 րոպե։

Խառնել ամանի պարունակությունը

5

Խմորը հունցել։
Զանգվածը անընդմեջ գդալով հարելով աստիճանաբար լցնել տաք ջուրը ։

Խմորը հունցել

6

Խմորը պետք է լինի ձիգ, կոշտ:

Պինդ խմոր

7

Սեղանի աշխատանքային մակերեսին լցնել քիչ քանակությամբ ալյուր, վրան դնել խմորը և ձեռքերով հունցել մինչև դառնա միատարր։

Խմորը սեղանին հունցել

8

Զգույշ եղեք, որ ձեր ձեռքերը չայրվեն: Եթե շատ տաք է, ապա ավելի լավ է սպասել, մինչեւ խառնուրդը մի փոքր սառչի:

Խմոր

9

Խմորի պետք է դառնա ձիգ և առաձգական:

Ձիգ խմոր

10

Այժմ խմորը պետք է ծածկել կափարիչով կամ փաթաթել սննդի համար նախեսված պոլիէթիլենից թաղանթով, և թողնել հանգիստ 30–60 րոպե։

Ծածկել խմորը

11

Սեղանին մի քիչ բուսական յուղ քսեք:

Սեղանին բուսական յուղ

12

Խմորը դնել սեղանի վրա և նորից լավ հունցել ձեռքերով։
Ձևավորեք երշիկաձև զանգված, ինչպիսին պատկերված է կից նկարում:

Գլանաձև խմոր

13

Կտրել գլանաձև խմորը 8 հավասար մասերի և ձեռքի տակ գլորելով գնդիկներ պատրաստել։

Գնդիկներ խմորից

14

Մնացած յուղը քսել սեղանին։ Վերցրեք մի գնդիկ, երկու կողմից թաթախեք ձեթի մեջ և գրտնակելով ձևավորեցեք 2–3 մմ հաստությամբ շրջանաձև խմորի շերտ։

Գրտնակած գնդիկ

15

Տնական լավաշը անհրաժեշտ է թխել նախապես տաքացրած թավայի մեջ։

Լավաշը թավայի մեջ

16

Լավաշը շատ արագ է թխվում։ Միջին կրակի վրա մի կողմի կամար 3-4 րոպեն բավարար է։ Շրջել մյուս կողմը։
Եթե թավան չկպչող է, ապա տապակելիս թավայի հատակին լրացուցիչ ձեթ քսել պետք չէ։
«Տնական լավաշի» շերտերի առանձնահատկությունն այն է, որ դրանք ուռչում են՝ ներսում թաղնելով խոռոչ։

Շրջել լավաշը

17

Պատրստած լավաշը փափուկ դարձնելու համար ծածկեք կափարիչով կամ խոհանոցային սրբիչով, մինչև ամբողջովին սառչի:

Ծածկեք լավաշը

18

Լավաշը ստացվում է համեղ և նուրբ, խրթխրթան կեղևով։
Այս բաղադրատոմսով պատրաստված տնական լավաշը կարող եք 2–3 օր պահել փակ տարայի կամ տոպրակի մեջ։

Պատարստի տնական լավաշ

ԿատեգորիաԽոհանոցՄեթոդըՊիտակներ

բաղադրիչ

Բաղադրիչներ
 6 ճշ/գ․ սպիտակ ալյուր
 5 ճշ/գ․ ցածր կարգի ալյուր
 200 մլ․ տաք ջուրԱնհրաժեշտության դեպքում ավելացրեք տաք ջուր այնքան, ինչքան որ կպահանջվի խմորը:
 4 ճշ/գ․ բուսական յուղ
 1 թ/գ․ աղ

Directions

Թավայի մեջ լավաշ թխելու քայլերը
1

Ճշտել չոր բաղադրիչների քանակները:
Ջուրը տաքացնել 80–95 աստիճան, քանի որ խմորը պետք է մի քիչ շոգեխաշել։

Լավաշի բաղադրիչները

2

Ամբողջ ալյուրը մաղում ենք ամանի մեջ։

Մաղել ալյուրը

3

Ավելացնել աղ։

Ավելացնել աղ

4

Խառնել ամանի պարունակությունը ճաշի գդալով։
Չոր բաղադրիչները հավասարաչափ խառնելու համար կարելի է օգտագործել հետևյալ եղանակը՝ դրանք լցնել պոլիէթիլենային տոպրակի մեջ և ուժգին թափահարել 5–6 րոպե։

Խառնել ամանի պարունակությունը

5

Խմորը հունցել։
Զանգվածը անընդմեջ գդալով հարելով աստիճանաբար լցնել տաք ջուրը ։

Խմորը հունցել

6

Խմորը պետք է լինի ձիգ, կոշտ:

Պինդ խմոր

7

Սեղանի աշխատանքային մակերեսին լցնել քիչ քանակությամբ ալյուր, վրան դնել խմորը և ձեռքերով հունցել մինչև դառնա միատարր։

Խմորը սեղանին հունցել

8

Զգույշ եղեք, որ ձեր ձեռքերը չայրվեն: Եթե շատ տաք է, ապա ավելի լավ է սպասել, մինչեւ խառնուրդը մի փոքր սառչի:

Խմոր

9

Խմորի պետք է դառնա ձիգ և առաձգական:

Ձիգ խմոր

10

Այժմ խմորը պետք է ծածկել կափարիչով կամ փաթաթել սննդի համար նախեսված պոլիէթիլենից թաղանթով, և թողնել հանգիստ 30–60 րոպե։

Ծածկել խմորը

11

Սեղանին մի քիչ բուսական յուղ քսեք:

Սեղանին բուսական յուղ

12

Խմորը դնել սեղանի վրա և նորից լավ հունցել ձեռքերով։
Ձևավորեք երշիկաձև զանգված, ինչպիսին պատկերված է կից նկարում:

Գլանաձև խմոր

13

Կտրել գլանաձև խմորը 8 հավասար մասերի և ձեռքի տակ գլորելով գնդիկներ պատրաստել։

Գնդիկներ խմորից

14

Մնացած յուղը քսել սեղանին։ Վերցրեք մի գնդիկ, երկու կողմից թաթախեք ձեթի մեջ և գրտնակելով ձևավորեցեք 2–3 մմ հաստությամբ շրջանաձև խմորի շերտ։

Գրտնակած գնդիկ

15

Տնական լավաշը անհրաժեշտ է թխել նախապես տաքացրած թավայի մեջ։

Լավաշը թավայի մեջ

16

Լավաշը շատ արագ է թխվում։ Միջին կրակի վրա մի կողմի կամար 3-4 րոպեն բավարար է։ Շրջել մյուս կողմը։
Եթե թավան չկպչող է, ապա տապակելիս թավայի հատակին լրացուցիչ ձեթ քսել պետք չէ։
«Տնական լավաշի» շերտերի առանձնահատկությունն այն է, որ դրանք ուռչում են՝ ներսում թաղնելով խոռոչ։

Շրջել լավաշը

17

Պատրստած լավաշը փափուկ դարձնելու համար ծածկեք կափարիչով կամ խոհանոցային սրբիչով, մինչև ամբողջովին սառչի:

Ծածկեք լավաշը

18

Լավաշը ստացվում է համեղ և նուրբ, խրթխրթան կեղևով։
Այս բաղադրատոմսով պատրաստված տնական լավաշը կարող եք 2–3 օր պահել փակ տարայի կամ տոպրակի մեջ։

Պատարստի տնական լավաշ

Notes

Տնական լավաշ թավայում

Հեղինակ

կայքում չէ 1 year

Ruzanna

9
Կարծիքներ: 2Հրապարակումներ: 31Գրանցում: 28-06-2022
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Թողնել պատասխան