Բորշը աշխարի ամենատարծված ճաշատեսակներից է։ Համացանցում կարելի է գտնել բորշի հարյուրավոր բաղադրատոմսեր։ Այսօր ես կներկայացնեմ բորշի իմ բաղադրատոմսը։
Որպեսզի բորշը ստացվի ավելի համեղ խորհուրդ ենք տալիս եռացարծ ջրի փոխարեն նույնպես մսի արգանակ օգտագործել, եթե ունեք այդ հնարավորությունը։
Այս բաղադրատոմսով բորշ պատրաստելը կտևի մոտավոր 2 ժամ, որից 15 րոպեն կծախսվի բանջարեղենի տապակման վրա, 25 րոպեն կաղամբը շոգեխաշելու համար և 1 ժամ արգանակի մեջ եփելու վրա։
Արդյունքում նշված քանակով բաղադրիչներից դուք կստանաք 10–12 բաժին շատ համեղ և վիտամիններով հարուստ տնական բորշ։
Նախապատրաստել բորշը պատրաստելու համար անհրաժեշտ սննդամթերքը։ Նախորոք խաշել տավարի միսը և առանձնացնել արգանակը։ Կարտոֆիլը, գազարը և բազուկը մաքրել կլեպից։ Կաղամբը լավ լվանալ։
Եթե նկատեցիք, բաղադրիչներ մեջ տոմատից բացի կա նաև կարմիր քաղցր պղպեղից և լոլիկից պատրաստված աջիկա, որով ես փոխարնել եմ տոմատի մածուկի մի մասը։ Հիմանականում այդ խառնուրդը ես օգտագործում եմ տան փոքրիկների համար ճաշեր պատրաստելիս։
Բորշի մեջ այդպիսի աջիկա օգտագործելը պարտադիր չէ, ուստի դուք կարող էք օգտագործել միայն տոմատի մածուկ։
Մանր կտրատել սոխը։
Կաթսան դնել կրակի և կարագը գցել մեջը։
Կարագը հալվելուց հետո կաթսայի մեջ լցնել մանրացված սոխը։
Քանի դեռ սոխը տապակվում է, մեծ անցքերով քերիչի վրա քերել գազարը և բազուկը։
Տապակվող սոխին ավելացնել քերած գազարը և խառնել։
Այնուհետև ավելացնել քերած բազուկի ¾ մասը։ Քանի որ եռացնելու պրոցեսում բազուկը գունազրկվում է, այդ պատճառով քերած բազուկի ¼ մասը ես կավելացնեմ վերջում, որպեսզի պատրաստի բորշը կարմիր ախորժալի երանգ ունենա։
Այնուհետև անհրաժեշտ է կտրտել կաղամբը։ Կտրատելու ընթացքում կարող է թվալ, որ 1,5 կգ կաղամբը շատ է նշված քանակով բաղադրիչների հետ եփելու համար, սակայն դա այդպես չէ։
Ջերմային մշակումից կաղամբը փափկում է, և նրա ծավալը մի քանի անգամ փոքրանում է։
Խառնել կաթսայի մեջ տապակվող բանջարեղենը։ Ավելացնել սև և կարմիր աղացած պղպեղ, դափնու տերևները և տոմատի մածուկը։ Խառնել։
Ավելացնել խաշած տավարի միսը և նորից խառնել։
Մսից հետո ավելացնել կտրտած կաղամբը ամբողջությամբ։ Որպեսզի կաղամբը արագ շոգեխաշվի ու փափկի, թավայի մեջ լցնել 100 մլ արգանակ կամ եռման ջուր։
Դնել կափարիչը և շարունակել եփել միջին կրակի վրա։ Իմ դեպքում կաղամբը ստացավ անհրաժեշտ փափկությունը 25 րոպե եփելուց հետո։
Կաղամբը խաշելու ընթացքում ես մեկ անգամ խառնեցի կաթսայի պարունակություն 15 րոպե հետո։ Այդ պահին կաղամբը դեռևս փափուկ չէր։
Երկրոդ անգամ խառնելուց, երբ արդեն անցել էր 25 րոպե, կաղամբը արդեն փափկել էր։ Դա նշանակում է, որ կարտոֆիլ ավելացնելու ժամանակն է։
Կտրտել կարտոֆիլը միջին կտորներով, լցնել կաթսայի մեջ և խառնել։ Դնել կափարիչը և տապակել ևս 5 րոպե։
Այդ ընթացքում կտրտել և ավելացնել քաղցր պղպեղը։ Խառնել։
Ավելացնել 2 լիտր արգանակ։ Ես նախապատրաստել էի 1 լիտր արգանակ, այդ պատճառավ արգանակից բացի կաթսայի մեջ լցրեցի նաև 1 լիտր եռացրած ջուր։
Դնել կափարիչը և թողնել, որպեսզի բորշը եփվի մարմանդ կրակի վրա։
Արգանակը լցնելուց հետո ես եփեցի բորշը ևս մեկ ժամ։
Բաղադրիչներց մնացել է աղը, քերած բազուկի ¼ մասը և մաղադնոսը։ Կտրտել մաղադանոսը։
Կես ժամ եռացնելուց հետո բորշին ավելացնել 3 թեյի գդալ աղ, խառնել և շարունակել եփելը։
Երբ բորշի պատրստ լինելուն մնա 10 րոպե, ավելացնել քերած բազուկից մնացած մասը։
Ամենավերջում ավելացնել կտրտած մաղադանոսը և անջատել կրակը։
Կրակն անջատելուց հետո, առավազն 1 ժամ կաթսայի կափարիչը չբացեք։
Ես կափարիչը բացել եմ 3 ժամ հետո։
Տնական բորշը պատրաստ է։ Լցնել ափսելի մեջ և ըստ ճաշակի ավելացմել մայոնեզ կամ թթվասեր։
Բարի ախորժակ։
բաղադրիչ
Directions
Նախապատրաստել բորշը պատրաստելու համար անհրաժեշտ սննդամթերքը։ Նախորոք խաշել տավարի միսը և առանձնացնել արգանակը։ Կարտոֆիլը, գազարը և բազուկը մաքրել կլեպից։ Կաղամբը լավ լվանալ։
Եթե նկատեցիք, բաղադրիչներ մեջ տոմատից բացի կա նաև կարմիր քաղցր պղպեղից և լոլիկից պատրաստված աջիկա, որով ես փոխարնել եմ տոմատի մածուկի մի մասը։ Հիմանականում այդ խառնուրդը ես օգտագործում եմ տան փոքրիկների համար ճաշեր պատրաստելիս։
Բորշի մեջ այդպիսի աջիկա օգտագործելը պարտադիր չէ, ուստի դուք կարող էք օգտագործել միայն տոմատի մածուկ։
Մանր կտրատել սոխը։
Կաթսան դնել կրակի և կարագը գցել մեջը։
Կարագը հալվելուց հետո կաթսայի մեջ լցնել մանրացված սոխը։
Քանի դեռ սոխը տապակվում է, մեծ անցքերով քերիչի վրա քերել գազարը և բազուկը։
Տապակվող սոխին ավելացնել քերած գազարը և խառնել։
Այնուհետև ավելացնել քերած բազուկի ¾ մասը։ Քանի որ եռացնելու պրոցեսում բազուկը գունազրկվում է, այդ պատճառով քերած բազուկի ¼ մասը ես կավելացնեմ վերջում, որպեսզի պատրաստի բորշը կարմիր ախորժալի երանգ ունենա։
Այնուհետև անհրաժեշտ է կտրտել կաղամբը։ Կտրատելու ընթացքում կարող է թվալ, որ 1,5 կգ կաղամբը շատ է նշված քանակով բաղադրիչների հետ եփելու համար, սակայն դա այդպես չէ։
Ջերմային մշակումից կաղամբը փափկում է, և նրա ծավալը մի քանի անգամ փոքրանում է։
Խառնել կաթսայի մեջ տապակվող բանջարեղենը։ Ավելացնել սև և կարմիր աղացած պղպեղ, դափնու տերևները և տոմատի մածուկը։ Խառնել։
Ավելացնել խաշած տավարի միսը և նորից խառնել։
Մսից հետո ավելացնել կտրտած կաղամբը ամբողջությամբ։ Որպեսզի կաղամբը արագ շոգեխաշվի ու փափկի, թավայի մեջ լցնել 100 մլ արգանակ կամ եռման ջուր։
Դնել կափարիչը և շարունակել եփել միջին կրակի վրա։ Իմ դեպքում կաղամբը ստացավ անհրաժեշտ փափկությունը 25 րոպե եփելուց հետո։
Կաղամբը խաշելու ընթացքում ես մեկ անգամ խառնեցի կաթսայի պարունակություն 15 րոպե հետո։ Այդ պահին կաղամբը դեռևս փափուկ չէր։
Երկրոդ անգամ խառնելուց, երբ արդեն անցել էր 25 րոպե, կաղամբը արդեն փափկել էր։ Դա նշանակում է, որ կարտոֆիլ ավելացնելու ժամանակն է։
Կտրտել կարտոֆիլը միջին կտորներով, լցնել կաթսայի մեջ և խառնել։ Դնել կափարիչը և տապակել ևս 5 րոպե։
Այդ ընթացքում կտրտել և ավելացնել քաղցր պղպեղը։ Խառնել։
Ավելացնել 2 լիտր արգանակ։ Ես նախապատրաստել էի 1 լիտր արգանակ, այդ պատճառավ արգանակից բացի կաթսայի մեջ լցրեցի նաև 1 լիտր եռացրած ջուր։
Դնել կափարիչը և թողնել, որպեսզի բորշը եփվի մարմանդ կրակի վրա։
Արգանակը լցնելուց հետո ես եփեցի բորշը ևս մեկ ժամ։
Բաղադրիչներց մնացել է աղը, քերած բազուկի ¼ մասը և մաղադնոսը։ Կտրտել մաղադանոսը։
Կես ժամ եռացնելուց հետո բորշին ավելացնել 3 թեյի գդալ աղ, խառնել և շարունակել եփելը։
Երբ բորշի պատրստ լինելուն մնա 10 րոպե, ավելացնել քերած բազուկից մնացած մասը։
Ամենավերջում ավելացնել կտրտած մաղադանոսը և անջատել կրակը։
Կրակն անջատելուց հետո, առավազն 1 ժամ կաթսայի կափարիչը չբացեք։
Ես կափարիչը բացել եմ 3 ժամ հետո։
Տնական բորշը պատրաստ է։ Լցնել ափսելի մեջ և ըստ ճաշակի ավելացմել մայոնեզ կամ թթվասեր։
Բարի ախորժակ։