Տավարի մսով և կարտոֆիլով սոուսը հայկական խոհանոցի ամենտարծված ապուրներից մեկն է։
Պատրաստումը տևում է 60-70 րոպե, որից 20-25 րոպե բաղադրիչները տապակելու, և 40-45 րոպե սոուսը եփելու համար։
Նախապատրաստում ենք անհրաժեշտ բաղադրիչները։ Տավարի միսը նախօրոք խաշում ենք։ Կարտոֆիլը մաքրում։
Մանր կտրտել սոխը։
Կաթսայի մեջ դնել կարագը և միացնել կրակը։ Կարագը հալվելուց անմիջապես հետո լցնել մանրացված սոխը։
Ոչ մեծ խորանարդների տեսքով կտրտել մաքրված կարտոֆիլը և նունպես լցնել կաթսայի մեջ։
Մաքրել բուլղարական պղպեղը սերմերից, կտրտել և նույնպես գցել կաթսայի մեջ, որտեղ արդեն տապակվում են սոխը և կարտոֆիլը։
Ավելացնել խաշած մսի կտորները։ Կտորների չափսերը էական նշանակություն չունեն, կտրեք այնպես, ինչպես նախընտրում եք։
Խառնել կաթսայի պարունակությունը։
Կաթսայի մեջ լցնել տոմատի մածուկը և լավ խառնել։
Տոմատի մածուկի փոխարեն ես օգտագործել եմ բուլղարական կարմիր պղպեղից և լոլիկից պատրաստված մածուկ։
Քանի որ այս բաղադրտոմսով պատրաստված ապուրը ուտելու է նաև իմ փոքրիկ թոռնիկը, այդ պատճառով ես ձգտում եմ ճաշատեսակների մեջ պահածոյացված բաղադրիչներ չօգտագործել։
Այնուհետև ավելացնել աղացած կարմիր և սև պղպեղները։ Նորից խառնել և պարբերաբար խառնելով տապակել ևս 15 րոպե։
Լցնել տավարի մսի արգանակը։
Սոխը կաթսայի մեջ գցելուց հետո մինչև արգանակ ավելացնելը, այսինքն՝ տապկելու ժամանակը, իմ մոտ տևեց 20 րոպե։
Փակել կափարիչով և շարունակել սոուսի պատրաստումը մարմադ կրակի վրա։
Մոտովորապես 20 րոպե եռացնելուց հետո ավելացնել դափնու տերևները և ըստ ճաշակի համեմել աղով։ Ես լցրել եմ 1,5 թեյի գդալ աղ։
Անհրաժեշտության դեպքում ավելացնել նաև եռացրած ջուր։ Ես ավելացրել եմ 200 մլ ջուր։
Դնել կափարիչը։
15 րոպեից հետո ավելացնել չոր ռեհան։ Դնել կափարիչը և ևս 5 րոպե թողնել մարմանդ կրակի վրա։
Այդ ընթացքում կտրտել թարմ կանաչին՝ համեմը և ռեհանը։
Պատրաստման վերջում լցնել մարացված թարմ կանաչին։ Խառնել, դնել կափարիչը և վերցնել կրակից։
Տասը րոպե անցնելուց հետո տավարի մսով սոուս կարելի է մատուցել։
Հայկական սոուսը պատրաստ է։
Բարի ախորժակ։
բաղադրիչ
Directions
Նախապատրաստում ենք անհրաժեշտ բաղադրիչները։ Տավարի միսը նախօրոք խաշում ենք։ Կարտոֆիլը մաքրում։
Մանր կտրտել սոխը։
Կաթսայի մեջ դնել կարագը և միացնել կրակը։ Կարագը հալվելուց անմիջապես հետո լցնել մանրացված սոխը։
Ոչ մեծ խորանարդների տեսքով կտրտել մաքրված կարտոֆիլը և նունպես լցնել կաթսայի մեջ։
Մաքրել բուլղարական պղպեղը սերմերից, կտրտել և նույնպես գցել կաթսայի մեջ, որտեղ արդեն տապակվում են սոխը և կարտոֆիլը։
Ավելացնել խաշած մսի կտորները։ Կտորների չափսերը էական նշանակություն չունեն, կտրեք այնպես, ինչպես նախընտրում եք։
Խառնել կաթսայի պարունակությունը։
Կաթսայի մեջ լցնել տոմատի մածուկը և լավ խառնել։
Տոմատի մածուկի փոխարեն ես օգտագործել եմ բուլղարական կարմիր պղպեղից և լոլիկից պատրաստված մածուկ։
Քանի որ այս բաղադրտոմսով պատրաստված ապուրը ուտելու է նաև իմ փոքրիկ թոռնիկը, այդ պատճառով ես ձգտում եմ ճաշատեսակների մեջ պահածոյացված բաղադրիչներ չօգտագործել։
Այնուհետև ավելացնել աղացած կարմիր և սև պղպեղները։ Նորից խառնել և պարբերաբար խառնելով տապակել ևս 15 րոպե։
Լցնել տավարի մսի արգանակը։
Սոխը կաթսայի մեջ գցելուց հետո մինչև արգանակ ավելացնելը, այսինքն՝ տապկելու ժամանակը, իմ մոտ տևեց 20 րոպե։
Փակել կափարիչով և շարունակել սոուսի պատրաստումը մարմադ կրակի վրա։
Մոտովորապես 20 րոպե եռացնելուց հետո ավելացնել դափնու տերևները և ըստ ճաշակի համեմել աղով։ Ես լցրել եմ 1,5 թեյի գդալ աղ։
Անհրաժեշտության դեպքում ավելացնել նաև եռացրած ջուր։ Ես ավելացրել եմ 200 մլ ջուր։
Դնել կափարիչը։
15 րոպեից հետո ավելացնել չոր ռեհան։ Դնել կափարիչը և ևս 5 րոպե թողնել մարմանդ կրակի վրա։
Այդ ընթացքում կտրտել թարմ կանաչին՝ համեմը և ռեհանը։
Պատրաստման վերջում լցնել մարացված թարմ կանաչին։ Խառնել, դնել կափարիչը և վերցնել կրակից։
Տասը րոպե անցնելուց հետո տավարի մսով սոուս կարելի է մատուցել։
Հայկական սոուսը պատրաստ է։
Բարի ախորժակ։
I have never cooked Armenian dishes before. But I really liked this recipe. It is written in detail.
Today I will try to cook for a family dinner.
Ուրախ եմ, որ իմ բաղադրատոմսը Դուք հավանել եք։