Կարասը հիանալի ձուկ է, բայց ինչ-ինչ պատճառներով շատերին դուր չի գալիս այս ձկների ոչ հեշտ մաքրման գործընթացը, քանի որ բալարին է հայտն, որ կարասի մեջ չափազանց շատ փշեր կան:
Մենք գնել ենք 2 կգ թարմ կարաս:
Կարասը մաքրել թեփուկներից։ Հեռացնել փորոտիքը։ Ավելի հարմար է մաքրման գործընթացն իրականացնել հոսող ջրի տակ։
Այնպես մաքրեք, որ ձկան փորի մեջ սև թաղանթ չմնա: Թաղանթը կարելի է հեշտությամբ հեռացնել հոսող ջրի տակ:
Ցանկության դեպքում կտրեք կարասի լողակներն ու պոչերը խոհանոցային մկրատով կամ սուր դանակով:
Կան մարդիկ, ովքեր սիրում են փոքր ձկների խրթխրթան լողակները, ուստի այս քայլը պարտադիր չէ:
Իսկ հիմա ամենակարևորը՝ մի բան, որն աննկատելի կդարձնի ձկան փշերը թավայի մեջ տապակելուց հետո:
Դա անելու համար ձկան մարմնի վրա կտրվածքներ արեք մեկ սանտիմետր կամ պակաս հեռավորության վրա, եթե ձուկը մեծ է: Խորությունը՝ կախված ձկան չափից։
Տապակելու ժամանակ այդ կտրվածքների մեջ մտնում է եռման յուղ, որի արդյունքում ոսկորները տապակվում են ու դառնում խրթխրթան։
Կտրվածքների մեջ նույնպես աղ լցրեք, որը տապակելուց ձուկը ավելի համեղ ստացվի։
Հարմար ամանի մեջ խառնել աղ արած ձուկը և վրան լցնել կիտրոնի հյութ ու նորից խառնել։
2 կգ կարպի համար մեկ մեծ կիտրոնից քամած հյութը բավական է։
Պետք չէ խնայել կիտրոնը հյութը քամելիս։ Գդալով հանեք քամած կիտրոնի միջուկը խառնեք ձկան հետ։
Այնուհետև անհրաժեշտ է համեմունքներ մարինացման համար: Մենք օգտագործել ենք խանութից գնած համեմունքներ ձկների համար:
Առատորեն շաղ տվեք ձկան համեմունքը և նորից խառնեք: Ցանկության դեպքում կարող եք օգտագործել ձեր սիրած մյուս համեմունքները ձկան համար համեմունքների հետ մեկտեղ:
Այնպես արեք, որ համեմունքները լցվեն կտրվածքների մեջ, ինչպես լուսանկարում:
Այնուհետև համեմված ձկները կափարիչով կամ տոպրակով ծածկե, որպեսզի կարասը մարինացվի:
Մարինացման ժամանակը առնվազն 2 ժամ է: Խորհուրդ ենք տալիս յուրաքանչյուր կես ժամը մեկ ձկներով տարայի մեջ հավաքված հեղուկ (համեմված կիտրոնի հյութ) լցնել կարասի վրա։
Երկու ժամ հետո, երբ ձուկն արդեն մարինացվի, սկսեք տապակել։
Բայց նախքան տապակելը, մարինացված կարասը պետք է ալյուրապատել, թվալել ալյուրով ափսեի մեջ:
Տապակի մեջ տաքացնել ձեթը, ձուկն այնպես դասավորել, որ իրար չկպնեն։ Պահանջվում է հեռավորություն պահպանել, որպեսզի ձուկն ամբողջությամբ պատվի կրթխրթան ոսկեգույն կեղևով:
Շատ շուտ մի՛ շրջեք, որպեսզի կարասները չկպնեն թավայի հատակին։
Սպասեք այնքան, մինչև ձկան մի կողմն ամբողջությամբ տապակվի, ապա շրջեք: Տապակելու ժամանակը հիմնականում կախված է ձկան չափից, թավայի ծածկույթից և կրակի ուժգնությունից։
Այս ժամանակը տարբեր կլինի բոլորի համար: Մենք յուրաքանչյուր կողմը տապակել ենք 3–4 րոպե։
Եթե անհարժեշտ է գնում, նորից տապակել տապակած կողմը, խնդիր չկա, արեք:
Այս բաղադրատոմսով տապակած կարասը ավելի լավ է ուտել առանց կողմնակի ճաշատեսակի՝ հովանալուց հետո։
Մատուցել գարեջրի հետ՝ յուրաքանչյուր ափսեի մեջ դնելով 1–2 տապակած ձուկ։
բաղադրիչ
Directions
Մենք գնել ենք 2 կգ թարմ կարաս:
Կարասը մաքրել թեփուկներից։ Հեռացնել փորոտիքը։ Ավելի հարմար է մաքրման գործընթացն իրականացնել հոսող ջրի տակ։
Այնպես մաքրեք, որ ձկան փորի մեջ սև թաղանթ չմնա: Թաղանթը կարելի է հեշտությամբ հեռացնել հոսող ջրի տակ:
Ցանկության դեպքում կտրեք կարասի լողակներն ու պոչերը խոհանոցային մկրատով կամ սուր դանակով:
Կան մարդիկ, ովքեր սիրում են փոքր ձկների խրթխրթան լողակները, ուստի այս քայլը պարտադիր չէ:
Իսկ հիմա ամենակարևորը՝ մի բան, որն աննկատելի կդարձնի ձկան փշերը թավայի մեջ տապակելուց հետո:
Դա անելու համար ձկան մարմնի վրա կտրվածքներ արեք մեկ սանտիմետր կամ պակաս հեռավորության վրա, եթե ձուկը մեծ է: Խորությունը՝ կախված ձկան չափից։
Տապակելու ժամանակ այդ կտրվածքների մեջ մտնում է եռման յուղ, որի արդյունքում ոսկորները տապակվում են ու դառնում խրթխրթան։
Կտրվածքների մեջ նույնպես աղ լցրեք, որը տապակելուց ձուկը ավելի համեղ ստացվի։
Հարմար ամանի մեջ խառնել աղ արած ձուկը և վրան լցնել կիտրոնի հյութ ու նորից խառնել։
2 կգ կարպի համար մեկ մեծ կիտրոնից քամած հյութը բավական է։
Պետք չէ խնայել կիտրոնը հյութը քամելիս։ Գդալով հանեք քամած կիտրոնի միջուկը խառնեք ձկան հետ։
Այնուհետև անհրաժեշտ է համեմունքներ մարինացման համար: Մենք օգտագործել ենք խանութից գնած համեմունքներ ձկների համար:
Առատորեն շաղ տվեք ձկան համեմունքը և նորից խառնեք: Ցանկության դեպքում կարող եք օգտագործել ձեր սիրած մյուս համեմունքները ձկան համար համեմունքների հետ մեկտեղ:
Այնպես արեք, որ համեմունքները լցվեն կտրվածքների մեջ, ինչպես լուսանկարում:
Այնուհետև համեմված ձկները կափարիչով կամ տոպրակով ծածկե, որպեսզի կարասը մարինացվի:
Մարինացման ժամանակը առնվազն 2 ժամ է: Խորհուրդ ենք տալիս յուրաքանչյուր կես ժամը մեկ ձկներով տարայի մեջ հավաքված հեղուկ (համեմված կիտրոնի հյութ) լցնել կարասի վրա։
Երկու ժամ հետո, երբ ձուկն արդեն մարինացվի, սկսեք տապակել։
Բայց նախքան տապակելը, մարինացված կարասը պետք է ալյուրապատել, թվալել ալյուրով ափսեի մեջ:
Տապակի մեջ տաքացնել ձեթը, ձուկն այնպես դասավորել, որ իրար չկպնեն։ Պահանջվում է հեռավորություն պահպանել, որպեսզի ձուկն ամբողջությամբ պատվի կրթխրթան ոսկեգույն կեղևով:
Շատ շուտ մի՛ շրջեք, որպեսզի կարասները չկպնեն թավայի հատակին։
Սպասեք այնքան, մինչև ձկան մի կողմն ամբողջությամբ տապակվի, ապա շրջեք: Տապակելու ժամանակը հիմնականում կախված է ձկան չափից, թավայի ծածկույթից և կրակի ուժգնությունից։
Այս ժամանակը տարբեր կլինի բոլորի համար: Մենք յուրաքանչյուր կողմը տապակել ենք 3–4 րոպե։
Եթե անհարժեշտ է գնում, նորից տապակել տապակած կողմը, խնդիր չկա, արեք:
Այս բաղադրատոմսով տապակած կարասը ավելի լավ է ուտել առանց կողմնակի ճաշատեսակի՝ հովանալուց հետո։
Մատուցել գարեջրի հետ՝ յուրաքանչյուր ափսեի մեջ դնելով 1–2 տապակած ձուկ։