Այս բաղադրատոմսում մենք օգտագործել ենք 2,5 կգ մաքուր քաշով ստերլետ։ Իհարկե, ստերլետը կտոր-կտոր պատրաստելն ավելի հեշտ է, բայց Զատկի, կամ Ամանորի տոնական ուտեստ ստանալու համար անհրաժեշտ է ձուկը ջեռոցում պատրաստել ամբողջությամբ։
Պատրաստման հիմնական բարդությունը կայանում է ձուկը լավ մաքրելու մեջ։ Պոչն ու լողակները հեռացնելու կարիք չկա, քանի որ ամբողջական պատրաստված ձկան դեպքում նրանք պատրասի ուտեստին տալիս են շատ տպավորիչ տեսք։
Ձուկը լավ լվացեք հոսող ջրի տակ։ Ստերլետը մարմնին ներսից և դրսից քսեք աղ և աղացած կարմիր ու սև պղպեղ:
Կիտրոնը լվանալ։ Մաքրել սոխի կլեպը և կտրել կես օղակների տեսքով:
Վերցրեք 2 կտոր փայլաթիթեղ այնպիսի չափսերով, որպեսզի կարողանաք փաթաթել ամբողջ ձուկը։
Լավ կլինի փաթաթել այնպես, որպեսզի փայլաթիթեղը անմիջապես չհպվի ձկան մարմնին:
Ջեռոցի թավայի մեջ դրեք փայլաթիթեղի կտորները խաչաձև: Փայլաթիթեղի մակերեսին քսել ձիթապտղի յուղով։ Փայլաթիթեղի վրա դրեք կտրտած կիտրոնի և սոխի կես օղակների 1/3-ը այնպես, ինչպես պատկերված է նկարում:
Կտրտած կիտրոնի և սոխ 1/3 մասը լցնել ձկան փորի մեջ և դնել ջեռոցի թավայի վրա:
Ձկան մակերեսին քսել մի քիչ ձիթապտղի յուղ։
Մնացած կիտրոնն ու սոխը դնել ձկան վրա, ինչպես նկարում է։ Կողքերին կիտրոնը, քանի որ կիտրոնի կտորները կպչում են ձկան մաշկին իսկ վերևում սոխի կիսաօղակները։
Ազատորեն փաթաթեք փայլաթիթեղով, որպեսզի փայլաթիթեղը դիպչի միայն սոխի կտորներին և վերին լողակներին:
Անհրաժեշտության դեպքում փաթաթեք փայլաթիթեղի լրացուցիչ կտորներով:
Տեղավորեք ստերլետով թավան նախապես տաքացված ջեռոցում: Սկզբում ջեռոցում ջերմաստիճանը դրեք 180 աստիճան։
Պատրաստման ժամանակը 60 րոպե։
Հիսուն րոպե անցնելուց հետո, հեռացրեք փայլաթիթեղի վերին մասը, ձկան մարմնից կիտրոնի ու սոխի կտորները և ջեռոցում ջերմաստիճանը ավելացրեք մինչև 220 աստիճան։
Հնարավորության դեպքում անջատեք ջեռոցի ստորին պարույրը։ Համոզվեք, որ ձուկը չի այրվում:
Պատրաստի ստերլետը հանում ենք ջեռոցից։ Թողնում ենք ձուկը սառչի փայլաթիթեղի վրա 20–30 րոպե, որպեսզի ափսեի մեջ տեղափոխելիս բարդություններ չառաջանան և ուտեստը չկորցնի իր տպավորիչ տեսքը։
Հեշտությամբ սալատի տերներով ծածկված ափսե տեղափոխելու համար մենք ձկան մարմինը բաժանեցինք 3 կտորի։
Կտորներով տեղափոխելը շատ հարմար է։
Մատուցելուց առաջ սուր դանակով ձուկը կտրտել մասերի։
Ավելի հարմար է ողնաշարի տակից կտրել, իսկ հետո ուղղակի սեղանի վրալ կտրել կամ կոտրել միայն ողնաշարը։
բաղադրիչ
Directions
Ձուկը լավ լվացեք հոսող ջրի տակ։ Ստերլետը մարմնին ներսից և դրսից քսեք աղ և աղացած կարմիր ու սև պղպեղ:
Կիտրոնը լվանալ։ Մաքրել սոխի կլեպը և կտրել կես օղակների տեսքով:
Վերցրեք 2 կտոր փայլաթիթեղ այնպիսի չափսերով, որպեսզի կարողանաք փաթաթել ամբողջ ձուկը։
Լավ կլինի փաթաթել այնպես, որպեսզի փայլաթիթեղը անմիջապես չհպվի ձկան մարմնին:
Ջեռոցի թավայի մեջ դրեք փայլաթիթեղի կտորները խաչաձև: Փայլաթիթեղի մակերեսին քսել ձիթապտղի յուղով։ Փայլաթիթեղի վրա դրեք կտրտած կիտրոնի և սոխի կես օղակների 1/3-ը այնպես, ինչպես պատկերված է նկարում:
Կտրտած կիտրոնի և սոխ 1/3 մասը լցնել ձկան փորի մեջ և դնել ջեռոցի թավայի վրա:
Ձկան մակերեսին քսել մի քիչ ձիթապտղի յուղ։
Մնացած կիտրոնն ու սոխը դնել ձկան վրա, ինչպես նկարում է։ Կողքերին կիտրոնը, քանի որ կիտրոնի կտորները կպչում են ձկան մաշկին իսկ վերևում սոխի կիսաօղակները։
Ազատորեն փաթաթեք փայլաթիթեղով, որպեսզի փայլաթիթեղը դիպչի միայն սոխի կտորներին և վերին լողակներին:
Անհրաժեշտության դեպքում փաթաթեք փայլաթիթեղի լրացուցիչ կտորներով:
Տեղավորեք ստերլետով թավան նախապես տաքացված ջեռոցում: Սկզբում ջեռոցում ջերմաստիճանը դրեք 180 աստիճան։
Պատրաստման ժամանակը 60 րոպե։
Հիսուն րոպե անցնելուց հետո, հեռացրեք փայլաթիթեղի վերին մասը, ձկան մարմնից կիտրոնի ու սոխի կտորները և ջեռոցում ջերմաստիճանը ավելացրեք մինչև 220 աստիճան։
Հնարավորության դեպքում անջատեք ջեռոցի ստորին պարույրը։ Համոզվեք, որ ձուկը չի այրվում:
Պատրաստի ստերլետը հանում ենք ջեռոցից։ Թողնում ենք ձուկը սառչի փայլաթիթեղի վրա 20–30 րոպե, որպեսզի ափսեի մեջ տեղափոխելիս բարդություններ չառաջանան և ուտեստը չկորցնի իր տպավորիչ տեսքը։
Հեշտությամբ սալատի տերներով ծածկված ափսե տեղափոխելու համար մենք ձկան մարմինը բաժանեցինք 3 կտորի։
Կտորներով տեղափոխելը շատ հարմար է։
Մատուցելուց առաջ սուր դանակով ձուկը կտրտել մասերի։
Ավելի հարմար է ողնաշարի տակից կտրել, իսկ հետո ուղղակի սեղանի վրալ կտրել կամ կոտրել միայն ողնաշարը։