Եթե շատ անգամ գրտնակեք կամ շատ պինդ գրտնակեք, շերտերը կպատռվեն, եթե քիչ լինի, խմորը ոչ այնքան նուրբ կստացվի, այնպես որ առաջին անգամ կարող է չստացվի, բայց փորձի դեպքում ամեն ինչ կստացվի։
Եթե պատրաստման ընթացքում մշակված մասը դնում եք սառնարան, ապա նշեք գրտնակումների քանակը՝ մատներով սեղմելով խմորի վրա։
Շերտավոր խմորի պատրաստման քայլերը մեկ նկարում։
Խմորի պատրաստման կարևոր պայման
- Գրտնակման և պտտման գործընթացը պետք է կրկնել 6 անգամ (7 և 8 քայլեր)։
- Շերտավոր խմորը պատրաստելու ընթացքում պետք է միշտ սառը մնա։
Հունցում ենք խմոր 200 գրամ ալյուրից, 100 մլ ջրից և մի պտղունց աղից։
Թողնել սառնարանում 15 րոպե։
200 գրամ կարագը խառնում ենք 50 գրամ ալյուրի հետ (ցանկալի է խառնիչով, ձեռքերով դժվար է):
Հունցել այնքան, մինչև կարագի խմորը դառնա կպչուն գնդակ:
Ձեռքերով հունցելու դեպքում հագեք ձեռնոցներ և թրջեք ձեռքերը սառը ջրով։
Կարագի խմորը հարթեցնում ենք և դնում պոլիէթիլենից թաղանթի կամ թխվածքի թղթի երկու շերտերի մեջ։
Այնուհետև նույնպես 15 րոպեով դնում ենք սառնարանում:
Խմորը գրտնակում ենք ուղղանկյունաձև՞ մոտ 40 x 25 սմ չափսերով։
Գրտնակած խմորի երկարությամբ 2/3-ի վրա տարածում ենք կարգի խմորը և այնպես հարթեցնում, որ մոտ մեկ սանտիմետր եզրերին չհասնի։
Խմորի դատարկ մասով ծածկում ենք կարագային խմորի մասը։
Այնուհետև մնացած կարագ խմորը ծալոիմ ենք խմորի վրա սեղմում ծայրերը։
Ծածկել թխվածքի թղթով և դնել սառնարանում 30 րոպե։
Սառնարանից հանում ենք խմորը, կարճ կողմը դեպի ձեզ դնում և երկարությամբ գրտնակում։
Երեք անգամ ծալում ենք։
Սեղանի մակերեսին կտորը պտտում ենք 90 աստիճանով և նորից գրտնակում։
Յոթերորդ և ութերորդ քայլերը կրկնում ենք 6 անգամ։
Տնական շերտավոր խմորը պատրաստ է։
բաղադրիչ
Directions
Հունցում ենք խմոր 200 գրամ ալյուրից, 100 մլ ջրից և մի պտղունց աղից։
Թողնել սառնարանում 15 րոպե։
200 գրամ կարագը խառնում ենք 50 գրամ ալյուրի հետ (ցանկալի է խառնիչով, ձեռքերով դժվար է):
Հունցել այնքան, մինչև կարագի խմորը դառնա կպչուն գնդակ:
Ձեռքերով հունցելու դեպքում հագեք ձեռնոցներ և թրջեք ձեռքերը սառը ջրով։
Կարագի խմորը հարթեցնում ենք և դնում պոլիէթիլենից թաղանթի կամ թխվածքի թղթի երկու շերտերի մեջ։
Այնուհետև նույնպես 15 րոպեով դնում ենք սառնարանում:
Խմորը գրտնակում ենք ուղղանկյունաձև՞ մոտ 40 x 25 սմ չափսերով։
Գրտնակած խմորի երկարությամբ 2/3-ի վրա տարածում ենք կարգի խմորը և այնպես հարթեցնում, որ մոտ մեկ սանտիմետր եզրերին չհասնի։
Խմորի դատարկ մասով ծածկում ենք կարագային խմորի մասը։
Այնուհետև մնացած կարագ խմորը ծալոիմ ենք խմորի վրա սեղմում ծայրերը։
Ծածկել թխվածքի թղթով և դնել սառնարանում 30 րոպե։
Սառնարանից հանում ենք խմորը, կարճ կողմը դեպի ձեզ դնում և երկարությամբ գրտնակում։
Երեք անգամ ծալում ենք։
Սեղանի մակերեսին կտորը պտտում ենք 90 աստիճանով և նորից գրտնակում։
Յոթերորդ և ութերորդ քայլերը կրկնում ենք 6 անգամ։
Տնական շերտավոր խմորը պատրաստ է։