Հնդկաձավարի (гречка) մսով պատրաստման այս բաղադրատոմսը կրում է վաճառականների ձևով (по-купечески) անունը։ Այն շատ հմեղ և սննդարար ուտեստ է, որը խորհուրդ է տրվում պատրաստել ճաշի կամ ընթրիքի համար։
"Վաճառականների ձևով" անվանումը պատահական չէ այս ուտեստի համար, և դա գալիս է հին ժամանակներից։ Հնդկաձավարից պատրաստված կերակուր և այն էլ մսի հետ, անցյալում իրենց կարող էին թույլ տալ միայն հարուստ և ապահովված մարդիկ, ինչպիսին այդ ժամանակներում հանդիսանում էին մայն վաճառականները։
Հենց այդ պատառով է այս տարբերակով պատրաստված հնդկաձավարը կրում այդ անվանումը։
Ցանկությսն դեպքում տավարի միսը կարող եք փոխարինել հավի կամ խոզի մսով։
Տավարի միսը կտրտեք մանր կտորներով։
Կաթսայի մեջ մի քիչ բուսական յուղ լցրեք, տաքացրեք և ավելացրեք կտրտված միսը։ Համեմեք աղով ու պղպեղով և 15 րոպե տապակեք ուժեղ կրակի վրա։
Այնուհետև տապակած մսի վրա լցրեք 300 մլ տաք եռացրած ջուր և թույլ կրակի վրա ևս 1 ժամ խաշեք միսը։
Մինչ դեռ միսը եփվում է, անցեք բանջարեղենի նախապատրաստմանը։ Մանրացրեք սոխը և խորանարդաձև կտրատեք գազարը։
Բանջարեղենը բուսական յուղով տապակեք միչև թույլ ոսկեգույն երանգ ստանալը։
Մեկ ժամ անցնելուց հետո համարյա պատրաստ մսի կաթսա լցրեք տապակած սոխն ու գազարը և խառնեք։ Դրանից անմիջապես հետո կաթսա լցրեք նախապես մաքրված և լվացված հնդկացորենը։
Ամբողջությամբ լցրեք 600 մլ եռացրած ջուրը (400 մլ ջուր 1 բաժակ հնդկացորենին հաշվարկով). Անհրաժեշտության դեպքում համեմեք աղով և ավելացրեք դափնու տերևները։ Ծածկեք կափարիչով և թույլ կրակի վրա եփեք մատավորապես 30 րոպե։ Այդ ընթացքում հնդկաձավարը պետք է եփվի, իսկ ջուրը գոլորշիանա։
Եփվելուց հետո կաթսան վերցրեք գազօջախից։ Պատրաստ մսով հնդկացորենի վրա դրեք կարագը և ճզմեք սխտորը։ Բալորը միասին լավ խառնեք, ծածկեք կափարիչով և թղեք հանգիստ 15 րոպե։
Սեղանին մատուցեք տաք վիճակում։ Բարի ախորժակ։
բաղադրիչ
Directions
Տավարի միսը կտրտեք մանր կտորներով։
Կաթսայի մեջ մի քիչ բուսական յուղ լցրեք, տաքացրեք և ավելացրեք կտրտված միսը։ Համեմեք աղով ու պղպեղով և 15 րոպե տապակեք ուժեղ կրակի վրա։
Այնուհետև տապակած մսի վրա լցրեք 300 մլ տաք եռացրած ջուր և թույլ կրակի վրա ևս 1 ժամ խաշեք միսը։
Մինչ դեռ միսը եփվում է, անցեք բանջարեղենի նախապատրաստմանը։ Մանրացրեք սոխը և խորանարդաձև կտրատեք գազարը։
Բանջարեղենը բուսական յուղով տապակեք միչև թույլ ոսկեգույն երանգ ստանալը։
Մեկ ժամ անցնելուց հետո համարյա պատրաստ մսի կաթսա լցրեք տապակած սոխն ու գազարը և խառնեք։ Դրանից անմիջապես հետո կաթսա լցրեք նախապես մաքրված և լվացված հնդկացորենը։
Ամբողջությամբ լցրեք 600 մլ եռացրած ջուրը (400 մլ ջուր 1 բաժակ հնդկացորենին հաշվարկով). Անհրաժեշտության դեպքում համեմեք աղով և ավելացրեք դափնու տերևները։ Ծածկեք կափարիչով և թույլ կրակի վրա եփեք մատավորապես 30 րոպե։ Այդ ընթացքում հնդկաձավարը պետք է եփվի, իսկ ջուրը գոլորշիանա։
Եփվելուց հետո կաթսան վերցրեք գազօջախից։ Պատրաստ մսով հնդկացորենի վրա դրեք կարագը և ճզմեք սխտորը։ Բալորը միասին լավ խառնեք, ծածկեք կափարիչով և թղեք հանգիստ 15 րոպե։
Սեղանին մատուցեք տաք վիճակում։ Բարի ախորժակ։
I see an appetizing dish))