Սովորաբար, մարդկանց մեծամասնությունն անտեսում է ենթամթերքը, կենդանիների և թռչունների օրգաններից պատրաստված ուտեստները։ Եթե ենթամթերքը ճիշտ պատրաստվի, կարող եք շատ համեղ ու առողջարար ուտեստ ստանալ։
Այսօր ես կպատրաստեմ հավի քարաճիկները սերուցքի մեջ։
Հարկ եմ համարում նշել, որ նիհարել ցանկացողների համար նախընտրելի են քարաճիկից պատրաստված ուտեստները, քանի որ 100 գրամը պարունակում է ընդամենը 140 կկալ։
Գնված քարաճիկները մի քանի անգամ լվացեք՝ պարբերաբար փոխելով ջուրը: Ես լվանալու ընթացքում 4 անգամ ջուրը փոխել եմ։
Լվանալուց հետո ջուրը պետք է մնա մաքուր։
Մեկ կիլոգրամ հավի քարաճիկը եփելու համար կաթսայի մեջ դնել քարաճիկները և լցնել 2 լիտր սառը ջուր։ Կաթսայի մեջ ավելացնել 1 թեյի գդալ աղ և դնել ուժեղ կրակի վրա:
Մինչ ջուրի եռալը, անհրաժեշտ է հեռացնել առաջացած փրփուրը (քափը)։ Փրփուրը սովորաբար հավաքվում է եռալուց մի քանի րոպե առաջ։
Այդ պահին անհրաժեշտ է նվազեցնել կրակը և հեռացնել փրփուրը ճաշի գդալով:
Փրփուրը հեռացնելուց հետո կաթսան կափարիչով փակել ու մարմանդ կրակի վրա 45 րոպե եփել հավի քարաճիկները։
Կես ճամ եռալուց հետո թավայի մեջ գցեցի 2 դափնու տերև։
Շարունակում ենք եփել ևս 15 րոպե։
Մինչ քարաճիկները եփվում են, նախապատրաստեք բանջարեղենը։ Կլպել և մանր կտրատել սոխը։
Կլպել և անցկացնել գազարը քերիչով։
Եռալու պահից 45 րոպե հետո արգանակից հանում ենք հավի գրեթե պատրաստի քարաճիկները և թողնում, որ մի փոքր սառչի, քանի որ տապակելու համար այն պետք է կտրտել փոքր մասերի։
Կիսաեփած քարաճիկները կտրատել 1–1,5 սմ չափսի կտորների։
Բավական մեծ տապակի մեջ լցնել բուսական յուղը և դնել ուժեղ կրակի վրա։
Յուղը տաքացնելուց հետո կտրատած բանջարեղենը լցնել տապակի մեջ և տապակել 5-6 րոպե։
Այնուհետև ավելացնում ենք մանր կտրատած խաշած քարաճիկները և շարունակում ենք տապակել ևս 5 րոպե։
Քարաճիկները բանջարեղենի հետ 5 րոպե տապակելուց հետո ավելացնել 1 թեյի գդալ աղ և խառնել։
Այնուհետև ավելացնել աղացած սև պղպեղը և քիմիոնը (զիրան):
Լավ խառնել և տապակել 2-3 րոպե։
Ավելացնել սերուցք և խառնել։ Ես ավելացրել եմ 500մլ 10% սերուցք։
Կրակն իջեցրեք, կաթսան կափարիչով փակեք և եփեք ևս 15 րոպե։
Սերուցքի մեջ եփվելու 15 րոպեների ինթցքում, ես 3 անգամ խառնել եմ տապակի պարունակությունը։
Ամենավերջում վերցնում ենք կափարիչը և պատրաստում ևս 5 րոպե, որպեսզի սերուցքային սոուսը ավելի թանձրանա։
Սերուցքով պատրաստված քարաճիկները պատրաստ են։ Սեղանին կարելի է մատուցել համադրելով ձեր սիրելի կողմնակի ճաշատեսակի հետ։
Այս ուտեստը հավասարապես համեղ է ինչպես սառը, այնպես էլ տաք վիճակում։
բաղադրիչ
Directions
Գնված քարաճիկները մի քանի անգամ լվացեք՝ պարբերաբար փոխելով ջուրը: Ես լվանալու ընթացքում 4 անգամ ջուրը փոխել եմ։
Լվանալուց հետո ջուրը պետք է մնա մաքուր։
Մեկ կիլոգրամ հավի քարաճիկը եփելու համար կաթսայի մեջ դնել քարաճիկները և լցնել 2 լիտր սառը ջուր։ Կաթսայի մեջ ավելացնել 1 թեյի գդալ աղ և դնել ուժեղ կրակի վրա:
Մինչ ջուրի եռալը, անհրաժեշտ է հեռացնել առաջացած փրփուրը (քափը)։ Փրփուրը սովորաբար հավաքվում է եռալուց մի քանի րոպե առաջ։
Այդ պահին անհրաժեշտ է նվազեցնել կրակը և հեռացնել փրփուրը ճաշի գդալով:
Փրփուրը հեռացնելուց հետո կաթսան կափարիչով փակել ու մարմանդ կրակի վրա 45 րոպե եփել հավի քարաճիկները։
Կես ճամ եռալուց հետո թավայի մեջ գցեցի 2 դափնու տերև։
Շարունակում ենք եփել ևս 15 րոպե։
Մինչ քարաճիկները եփվում են, նախապատրաստեք բանջարեղենը։ Կլպել և մանր կտրատել սոխը։
Կլպել և անցկացնել գազարը քերիչով։
Եռալու պահից 45 րոպե հետո արգանակից հանում ենք հավի գրեթե պատրաստի քարաճիկները և թողնում, որ մի փոքր սառչի, քանի որ տապակելու համար այն պետք է կտրտել փոքր մասերի։
Կիսաեփած քարաճիկները կտրատել 1–1,5 սմ չափսի կտորների։
Բավական մեծ տապակի մեջ լցնել բուսական յուղը և դնել ուժեղ կրակի վրա։
Յուղը տաքացնելուց հետո կտրատած բանջարեղենը լցնել տապակի մեջ և տապակել 5-6 րոպե։
Այնուհետև ավելացնում ենք մանր կտրատած խաշած քարաճիկները և շարունակում ենք տապակել ևս 5 րոպե։
Քարաճիկները բանջարեղենի հետ 5 րոպե տապակելուց հետո ավելացնել 1 թեյի գդալ աղ և խառնել։
Այնուհետև ավելացնել աղացած սև պղպեղը և քիմիոնը (զիրան):
Լավ խառնել և տապակել 2-3 րոպե։
Ավելացնել սերուցք և խառնել։ Ես ավելացրել եմ 500մլ 10% սերուցք։
Կրակն իջեցրեք, կաթսան կափարիչով փակեք և եփեք ևս 15 րոպե։
Սերուցքի մեջ եփվելու 15 րոպեների ինթցքում, ես 3 անգամ խառնել եմ տապակի պարունակությունը։
Ամենավերջում վերցնում ենք կափարիչը և պատրաստում ևս 5 րոպե, որպեսզի սերուցքային սոուսը ավելի թանձրանա։
Սերուցքով պատրաստված քարաճիկները պատրաստ են։ Սեղանին կարելի է մատուցել համադրելով ձեր սիրելի կողմնակի ճաշատեսակի հետ։
Այս ուտեստը հավասարապես համեղ է ինչպես սառը, այնպես էլ տաք վիճակում։