Իր դիետիկ հատկությունների և գերազանց համի շնորհիվ հավի կրծքամիսը պահանջված է ոչ միայն դրանից տարբեր ուտեստներ պատրաստող տնային տնտեսուհիների, այլև գուրմանների շրջանում։ Չէ՞ որ հենց հավի կրծքից են ստացվում համեղ կոտլետներ՝ ներսից փափուկ, հյութալի, դրսում՝ տապակած։
Ծեծած փափկամիսը շատ արագ է տապակվում, ուստի նախօրոք պատրաստեք կողմնակի ուտեստը: Այս բաղդրատոմսով պատրաստված ուտեստը կարելի է մատուցել ցանկացած սոուսի հետ, սակայն դրա համար լավագույնն են թեթև սոուսները՝ բուսական, թթվասեր կամ բեշամել։
Ստորև ներկայացված ուտեստի նկարագրության մեջ կա ոչ թե մեկ, այլ երեք խոհարարական բաղադրատոմս քայլ առ քայլ նկարագրություններով և լուսանկարներով, որոնք կարող եք օգտագործել միմյանցից առանձին և այլ ուտեստների հետ.
- Հավի կրծքամիս կոտլետների բաղադրատոմս՝ քայլ 1–4;
- Թթվասերով մայոնեզի վրա հիմնված գազարի և սոխի սոուսի բաղադրատոմս՝ քայլ 5–11;
- Եվ կաթի մեջ պարզ խմորի բաղադրատոմսը՝ քայլ 12– 14:
Կրծքամիսը միայն կիսով չափ սառեցրեք, որպեսզի այն հեշտությամբ կտրվի շերտերի։
ՀԱվի փափուկ միսը կտրտեք մոտ մեկ սանտիմետր հաստությամբ շերտերի, ստեյքների:
Սթեյքերը մի քանի րոպե թողեք խոհանոցային սեղանի վրա, որպեսզի ամբողջությամբ հալվեն:
Յուրաքանչյուր ֆիլե դնել կտրատելու համար նախատեսված տախտակի վրա, ծածկել պոլիէթիլենից թաղանթով, հատուկ խոհանոցային մուրճով "ծեծել" այնքան, որպեսզի ստացվի կես սանտիմետր հաստությամբ շերտեր։
Նախապատրաստած հավի սթեյքների վրա թեթևակի ցանել խմելի-սունելի և աղ։
Շերտերը դրեք իրար վրա և թողեք մարինացվի մինիմում կես ժամ։
Քանի դեռ միսը մարինացվում է, սկսենք պատրաստել սոուսը։
Սոխը մանր կտրատել։ Գազարը քերել միջին կամ նուրբ քերիչով։
Սոուսի պատրաստման համար նախապես համար տարայի մեջ խառնել մայոնեզը թթվասերի հետ և նոսրացնել ջրով։
Ձեթը լցնել տապակի կամ կաթսայի մեջ և դնել կրակի վրա։ Երբ այն տաքանա, ավելացնել սոխը։
Սոխից հետո անմիջապես ավելացնել գազար։
Խառնելով, տապակել մինչև փափկի, բայց չդառնա ոսկեգույն:
Ավելացնել ալյուրի և արագ խառնել։
Շարունակելով խառնել՝ տապակի մեջ լցնել մայոնեզ-թթվասեր-ջուր խառնուրդը։
Աղով անել, կարրի և խմելի-սունելի ավելացնել ըստ ճաշակի։ Եռացնել մարմանդ կրակի վրա 10—15 րոպե։
Հենց այս պահին կարելի է մի քիչ ջուր ավելացնել, եթե թվում է, թե սոուսը թանձր է։
Թվան վերցրեք կրակից, թող մի քիչ սառչի։ Տապակի պարունակությունը տեղափոխում ենք բլենդերի ամանի մեջ՝ ըստ ճաշակի ավելացնելով աջիկա։
Մանրացրեք մինչև ստացմի միասեռ զանգված:
Սոուսը տեղափոխեք համապատասխան տարայի մեջ:
Խմորի համար ձվերը կոտրեք ամանի մեջ և լցրեք կաթը: Հարել զանգվածը մինչև մինչև համասեռ դառնա։
Ավելացնել ալյուր, աղ և կարրի: Լավ խառնել, մինչև գնդիկներն անհետանան։
Խմորի թանձրությունը պետք է նման կլինի հեղուկ թթվասերի:
Այժմ կարող եք սկսել հավի մսի տապակելը: Կես սանտիմետր շերտով յուղ լցնել տապակի մեջ։ Լավ տաքացնել։
Վերցրեք մեկ նախապատրաստած հավի ֆիլե, թաթախեք խմորի մեջ, ապա դրեք տապակի յուղի մեջ։
Նույնն բանը արեք հաջորդի կտորի հետ: Սովորաբար կարող եք միանգամից երկու սթեյք տապակել:
Տապակեք ծեծված կրծքամսեր 6—7 րոպե յուրաքանչյուր կողմից մինչև ոսկե դարչնագույնը կեղև ստացվի:
Տապակը կափարիչով մի փակեք։
Պատրաստի հավի փափկամիսը դնել ափսեների մեջ, վրան լցնել սոուսը։
Մատուցել կարտոֆիլի պյուրեով, բրնձով կամ թարմ բանջարեղենից աղցանով:
բաղադրիչ
Directions
Կրծքամիսը միայն կիսով չափ սառեցրեք, որպեսզի այն հեշտությամբ կտրվի շերտերի։
ՀԱվի փափուկ միսը կտրտեք մոտ մեկ սանտիմետր հաստությամբ շերտերի, ստեյքների:
Սթեյքերը մի քանի րոպե թողեք խոհանոցային սեղանի վրա, որպեսզի ամբողջությամբ հալվեն:
Յուրաքանչյուր ֆիլե դնել կտրատելու համար նախատեսված տախտակի վրա, ծածկել պոլիէթիլենից թաղանթով, հատուկ խոհանոցային մուրճով "ծեծել" այնքան, որպեսզի ստացվի կես սանտիմետր հաստությամբ շերտեր։
Նախապատրաստած հավի սթեյքների վրա թեթևակի ցանել խմելի-սունելի և աղ։
Շերտերը դրեք իրար վրա և թողեք մարինացվի մինիմում կես ժամ։
Քանի դեռ միսը մարինացվում է, սկսենք պատրաստել սոուսը։
Սոխը մանր կտրատել։ Գազարը քերել միջին կամ նուրբ քերիչով։
Սոուսի պատրաստման համար նախապես համար տարայի մեջ խառնել մայոնեզը թթվասերի հետ և նոսրացնել ջրով։
Ձեթը լցնել տապակի կամ կաթսայի մեջ և դնել կրակի վրա։ Երբ այն տաքանա, ավելացնել սոխը։
Սոխից հետո անմիջապես ավելացնել գազար։
Խառնելով, տապակել մինչև փափկի, բայց չդառնա ոսկեգույն:
Ավելացնել ալյուրի և արագ խառնել։
Շարունակելով խառնել՝ տապակի մեջ լցնել մայոնեզ-թթվասեր-ջուր խառնուրդը։
Աղով անել, կարրի և խմելի-սունելի ավելացնել ըստ ճաշակի։ Եռացնել մարմանդ կրակի վրա 10—15 րոպե։
Հենց այս պահին կարելի է մի քիչ ջուր ավելացնել, եթե թվում է, թե սոուսը թանձր է։
Թվան վերցրեք կրակից, թող մի քիչ սառչի։ Տապակի պարունակությունը տեղափոխում ենք բլենդերի ամանի մեջ՝ ըստ ճաշակի ավելացնելով աջիկա։
Մանրացրեք մինչև ստացմի միասեռ զանգված:
Սոուսը տեղափոխեք համապատասխան տարայի մեջ:
Խմորի համար ձվերը կոտրեք ամանի մեջ և լցրեք կաթը: Հարել զանգվածը մինչև մինչև համասեռ դառնա։
Ավելացնել ալյուր, աղ և կարրի: Լավ խառնել, մինչև գնդիկներն անհետանան։
Խմորի թանձրությունը պետք է նման կլինի հեղուկ թթվասերի:
Այժմ կարող եք սկսել հավի մսի տապակելը: Կես սանտիմետր շերտով յուղ լցնել տապակի մեջ։ Լավ տաքացնել։
Վերցրեք մեկ նախապատրաստած հավի ֆիլե, թաթախեք խմորի մեջ, ապա դրեք տապակի յուղի մեջ։
Նույնն բանը արեք հաջորդի կտորի հետ: Սովորաբար կարող եք միանգամից երկու սթեյք տապակել:
Տապակեք ծեծված կրծքամսեր 6—7 րոպե յուրաքանչյուր կողմից մինչև ոսկե դարչնագույնը կեղև ստացվի:
Տապակը կափարիչով մի փակեք։
Պատրաստի հավի փափկամիսը դնել ափսեների մեջ, վրան լցնել սոուսը։
Մատուցել կարտոֆիլի պյուրեով, բրնձով կամ թարմ բանջարեղենից աղցանով: