Թերևս ոչ մի խնջույք չի կարող անել առանց այս զարմանալի համեղ և սիրելի աղցանի, որը ռուսերեն կոչվում է "սելյոդկա պոդ շուբոյ": Տնային տնտեսուհիները նախընտրում են պատրաստել այս աղցանը բոլոր տոնական սեղանների համար:
Նշված քանակով բաղադրիչներից պատրաստվում է 2 չափաբաժին աղցան, որ ձևավորման համար օգտագործել ենք 12 սմ տրամագծով և 10 սմ բարձրության կաղապար:
Նախ պետք է նախապատրաստել, մասնավորապես, խաշել աղցանի համար անհրաժեշտ բանջարեղենը։ Չմաքրած կարտոֆիլը, գազարն ու ճակնդեղը դնել խորը կաթսայի մեջ, լցնել սառը ջրով և եռացնել ուժեղ կրակի վրա։
Եռալուց հետո կրակը թուլացնել և բանջարեղենը եփել մինչև ամբողջովին խաշվի:
Հավկիթը պինդ խաշել։
Պատրաստի բանջարեղենն ու խաշած ձվերը հովացրեք, ապա կեղևահան արեք դրանք։ Սոխը նույնպես մաքրել։
Մաքրեք ծովատառեխների փորերը և հնարավորինս հանեք ոսկորները:
Այժմ կարող եք սկսել մանրացնել բոլոր բաղադրիչները։ Ծովատառեխը, կարտոֆիլը, գազարը և ձվերը կտրատել փոքր խորանարդների տեսքով։ Սոխը մանր կտրտել և դառնությունը հեռացնելու համար դնել մաղի մեջ և վրան լցնել եռման ջուր։ Ճակնդեղը քերել, որպեսզի աղցանի վերին շերտը ավելի ազդեցիկ տեսք ունենա։
Աղցան կարելի է ձևավորել ինչպես մեծ աղցանի ամանի մեջ, այնպես էլ չափաբաժիններով՝ օգտագործելով թխվածքի համար նախատեսված սիլիկոնից կաղապարներ։ Եթե նման աման կամ կաղապար չկա, ապա կարող եք օգտագործել պլաստիկ շիշ՝ դրանից օղակ կտրելով։
Կաղապարը կամ օղակը դրեք ափսեի կենտրոնում և ամենացկզբից դրեք ծովատառեխը: Սեղմեք հրիչով, կամ որևիցէ այլ բանով:
Ծովատառեխի շերտին քսել մայոնեզով և դնել վրան սոխի կտրտած շերտ։
Այնուհետև դնել կարտոֆիլից շերտ և նույնպես քսել մայոնեզով:
Այնուհետև դնել գազարի շերտը և նույնպես մայոնեզ քսել։
Ձվերից շերտ դնել և նույնպես ծածկել մայոնեզով։
Վերջին շերտը ճակնդեղն է։
Մայոնեզ քսելուց առաջ մի մոռացեք շերտերը թեթևակի սեղմել։
Բազուկի շերտը նույնպես ծածկել մայոնեզով և աղցանը 1,5–2 ժամով դնել սառնարանում։
Աղցանը հանեք սառնարանից, զգուշորեն հեռցրեք ամանը կամ կաղապարը, որի մեջ լցրել էիք, և մատուցեք սեղանին։
Բարի ախորժակ։
բաղադրիչ
Directions
Նախ պետք է նախապատրաստել, մասնավորապես, խաշել աղցանի համար անհրաժեշտ բանջարեղենը։ Չմաքրած կարտոֆիլը, գազարն ու ճակնդեղը դնել խորը կաթսայի մեջ, լցնել սառը ջրով և եռացնել ուժեղ կրակի վրա։
Եռալուց հետո կրակը թուլացնել և բանջարեղենը եփել մինչև ամբողջովին խաշվի:
Հավկիթը պինդ խաշել։
Պատրաստի բանջարեղենն ու խաշած ձվերը հովացրեք, ապա կեղևահան արեք դրանք։ Սոխը նույնպես մաքրել։
Մաքրեք ծովատառեխների փորերը և հնարավորինս հանեք ոսկորները:
Այժմ կարող եք սկսել մանրացնել բոլոր բաղադրիչները։ Ծովատառեխը, կարտոֆիլը, գազարը և ձվերը կտրատել փոքր խորանարդների տեսքով։ Սոխը մանր կտրտել և դառնությունը հեռացնելու համար դնել մաղի մեջ և վրան լցնել եռման ջուր։ Ճակնդեղը քերել, որպեսզի աղցանի վերին շերտը ավելի ազդեցիկ տեսք ունենա։
Աղցան կարելի է ձևավորել ինչպես մեծ աղցանի ամանի մեջ, այնպես էլ չափաբաժիններով՝ օգտագործելով թխվածքի համար նախատեսված սիլիկոնից կաղապարներ։ Եթե նման աման կամ կաղապար չկա, ապա կարող եք օգտագործել պլաստիկ շիշ՝ դրանից օղակ կտրելով։
Կաղապարը կամ օղակը դրեք ափսեի կենտրոնում և ամենացկզբից դրեք ծովատառեխը: Սեղմեք հրիչով, կամ որևիցէ այլ բանով:
Ծովատառեխի շերտին քսել մայոնեզով և դնել վրան սոխի կտրտած շերտ։
Այնուհետև դնել կարտոֆիլից շերտ և նույնպես քսել մայոնեզով:
Այնուհետև դնել գազարի շերտը և նույնպես մայոնեզ քսել։
Ձվերից շերտ դնել և նույնպես ծածկել մայոնեզով։
Վերջին շերտը ճակնդեղն է։
Մայոնեզ քսելուց առաջ մի մոռացեք շերտերը թեթևակի սեղմել։
Բազուկի շերտը նույնպես ծածկել մայոնեզով և աղցանը 1,5–2 ժամով դնել սառնարանում։
Աղցանը հանեք սառնարանից, զգուշորեն հեռցրեք ամանը կամ կաղապարը, որի մեջ լցրել էիք, և մատուցեք սեղանին։
Բարի ախորժակ։