Ռուկոլա

Ռուկոլա

Ռուսաստանում տարածվել է խոտաբույս, որի ամենամոտ ազգականներն են բրոկկոլին, կաղամբը, ծովաբողկը, բողկը և մանանեխը։ Ռուկոլան հատկապես տարածված է Իտալիայում, այստեղից էլ ստացել է անունը։ Այլ երկրներում այս բույսն այլ կերպ են անվանում, օրինակ՝ ռուկոլա, էրուկա, ռոշեն-սալատ։
Ռուսաստանում մինչև վերջերս ռուկոլան համարվում էր կենդանիների և թռչունների կեր, և կրում էր “թրթուր” անունը:

Ռուկոլայի տերևները կանաչ են, երկարավուն, սրածայր, բաց եզրերով։ Սննդի համար օգտագործում են հենց բույսի տերևները, որոնք ունեն հարուստ ընկուզային թեթեւակի կծու համ և բնորոշ բույր։
Ռուկոլայի սերմերից պատրաստում են յուղ, որն իր համով նման է մանանեխին։ Հետևաբար, դրանից պատրաստում են հայտնի մանանեխը։

Ռուկոլայից օգուտներն ու վնասները

Ռուկոլան հարուստ է վիտամիններով և հանքանյութերով։ Յոդի շնորհիվ այն ունի բարերար դրական ազդեցություն վահանաձև գեղձի հիվանդությունների բուժման հետ կապված։ B վիտամիններն օգտակար են նյարդային և արյունատար համակարգերի համար:
Բույսի տերևներից ստացված թուրմն ունի միզամուղ և հակաօքսիդանտ ազդեցություն։ Ռուկոլայի թարմ հյութն օգնում է բուժել բազմաթիվ մաշկային հիվանդություններ։
Լինելով բրոկկոլիի մերձավոր ազգականը՝ ռուկոլան նաև նպաստում է քաղցկեղի կանխարգելմանը, բարձրացնում է դիմադրողականությունը։

Այս բույսը կարելի է անվտանգ դասակարգել որպես սուպերմթերք և պետք է հնարավորինս հաճախակի ներառել ամենօրյա սննդակարգում: Բացի այդ, ռուկոլան շատ քիչ կալորիա ունի (25 կկալ 100 գ-ում), ուստի դրա օգտագործումը նվազեցնում է ճաշատեսակի ընդհանուր կալորիականությունը և խթանում նյութափոխանակության գործընթացներին, ինչը շատ կարևոր է նիհարելու։
Ռուկոլայի բջջանյութի պարունակությունը երկար ժամանակ հագեցվածության զգացում է հաղորդում։
Այնուամենայնիվ, պետք է հիշել, որ ֆիտոնսիդները, որոնցով հագեցած է ռուկոլան, հակացուցված են սննդային ալերգիաներով, միզաքարային հիվանդություններով տառապող մարդկանց, հղիության և կրծքով կերակրող կանանց։

Ռուկոլան խոհարարության մեջ

Սննդի համար օգտագործվում են երկու տեսակի ռուկոլայի տերևներ՝ մշակովի ( ցանման տարբերակով ստացվող տեսակներ) և վայրի (վայրի տեսակ)։

Հյութալի տերեւները ավելացնում են տարբեր աղցանների մեջ։ Այնուամենայնիվ, դրանք կարող են օգտագործվել նաև ապուրների, բանջարեղենի շոգեխաշման մեջ, կամ ամբողջական տերևները կարելի է մատուցել պարզապես կիտրոնի հյութով:
Ռուկոլան կարող է հրաշալի ուտեստի զարդարանք և սենդվիչի հավելում լինել։ Իտալիայում այն ​​ավելացնում են նաև պիցցայի և տարբեր սոուսների մեջ։

Ռուկոլայի ընտրությունը

Թարմ Ռուկոլան ունի բաց կանաչ գույնի տերևներ և արտահայտված բուրմունք։ Երիտասարդ բույսերի համն ավելի ինտենսիվ է, բայց դրա մեջ ավելի շատ դառնություն կա։ Սրանք ամենաօգտակարն են։
Մեծ, մուգ կանաչ տերևները հասուն բույսերի վրա են լինում: Այն պարունակում է ավելի շատ սննդային մանրաթելեր:

Ինչպե՞ս պահել ռուկոլան:

Այս բույսը լավագույնս պահվում է սառնարանում՝ մի բանկա ջրի մեջ՝ ինչպես ծաղկեփունջը: Կարելի է նաև չոր տերևները դնել թղթե տոպրակի մեջ և դնել սառնարան։ Չարժե ռուկոլան սառեցնել, քանի որ այն կորցնում է իր օգտակար հատկությունների մեծ մասը։

0

Հեղինակ

կայքում չէ 1 year

Nubar

7
Կարծիքներ: 1Հրապարակումներ: 16Գրանցում: 04-08-2021
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Ծանուցել
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x