
Այսօր ես կպատրաստեմ առանց հավելումների քաղցր պղպեղի և լոլիկի մածուկ, կամ ժողովրդական լեզվով ասած՝ տոմատ բիբարով։
Այս բաղադրատոմսով պատրաստված պղպեղ-լոլիկային մածուկը կարելի է օգտագործել ցանկացած ուտեստ պատրաստելու համար, քանի որ այն ախորժալի գույնից բացի ուտեստին տալիս է նաև հաճելի համ։ Հատկապես խորհուրդ կտամ այս մածուկը օգտագործել երեխաների համար ճաշեր պատրաստելшы, քանի որ ի տարբերություն խանութից գնած պահածոյացված տոմատի, սա շատ ավելի անվտանգ է, օգտակար և համեղ։
Աշխատեք այս բաղդրատոմսի համար գնել "մսոտ" քաղցր պղպեղ։ Պղպեղը լավ լվանալ, հեռացնել միջուկը, պոչի մասը և բոլոր վնասված մասերը, եթե այդպիսիք կան։
Կտրտել լվացած, մաքրած և կտահան արված պղպեղը ցանկացած ձևով։ Սա արվում է մսաղացով անցկացնելու համար։
Լոլիկը լվանալ և կլեպից հեշտությամբ ազատվելու համար այն եռացնել ջրով լցված կաթսայում այնքան ժամանակ, միչև որ կլեպը ճաքի։
Լլեպի ճաքելուց հետո լոլիկը հանել եռացող ջրից և հեռցնել կլեպը։ Կլեպի հետ միասին հեռցնել նաև ցողունի կոշտ մասը։
Իսկ հիմա անհրաժեշտ է նախապատրաստած պղպեղը և լոլիկ անցկացնել մսաղացով։
Ես սկզբից աղացել եմ պղպեղը։
Այնուհետև աղացել եմ լոլիկը։
Ընրեք մեծ կաթսա, որի մեջ միաժամանակ կտեղավորվի ամբող աղացած պղպեղը և լոլիկը միասին։
Կաթսայի մեջ լցրեք աղացած բանջարեղենը։
Կաթսան դրեք միջին կրակի վրա և եռացրեք աղացած բանջարեղենը։ Եռումը սկսելուց հետո 11 կգ աղացած բանջարեղենը եփել եմ երեք և կես ժամ։ Եփելու ընթացքում պարպերաբար խառնել աղացած բանջարեղենը, որպեսզի տակը չկպնի։
Եռացնում ենք այնքան ժամանակ, միչև որ մակերեսի հեղուկը գոլորշիանա։ Հեղուկի քանակի դիտարկումը անհրաժեշտե է կատահռլ խառնելուց անմիջապես հետո։
Եփման պրոցեսի վերջում՝ պատրաստ լինելուց կես ժամ առաջ, սկսում ենք նախապատրաստել տարաները, որի մեջ պետք է լցնենք և պահենք պղպեղից պատրաստված մածուկը։ Կես լիտրանոց ապակյա բանկաները աղտահանում ենք գոլորշով։
Մետաղյա կափարիչները մի քանի րոպե պահում ենք եռացող ջրի մեջ։
Տան պայմաններում եթե այլ հարմարություններ չունեք, կարող եք անել այնպես, ինչպես ես եմ արել։
Բանկաների մեջ լցնելուց 5 րոպե առաջ կաթսայի մեջ լցրել եմ 4 ճաշի գդալ աղ և 3 ճաշի գդալ շաքարավազ։ Աղը լցնելու ընթացքում համտեսեք մածուկը, որպեզի աղը շատ կամ քիչ չլինի։
Մածուկը եփվել է և հիմա անհրաժեշտ է այն լցնել ապակյա տարաների մեջ, որից հետո կատարել բանկաների պաստերիզացում և փակել կափարիչները։
Մածուկով լցված ապակյա բանկայի վրա դնում ենք մետաղյա կափարիչը, և այն կես ժամ եռացնում բանկայի բարձրությամբ ջրով լցված և հատակին սրբիչ կամ կտոր դրված կաթսայի մեջ։
Եռացման, պաստերիզացիայի պրոցեսը անցնելուց հետո, մետաղյա կափարիչները վերջնական փակում ենք փակող սարքի օգնությամբ։
Փակած բանկաներ շրջում ենք և կավարիչի վրա դրած թաղնում մինչև ամբողջական հովանալը։
Հովանալուց հետո տեղափոխում ենք մառան, որտեղ նրանք կմնան մինչև օգտագործելը։
Բացի ապակյա տարաների մեջ պահեստավորելուց, ես մածուկի մի մասը լցրել եմ թխվածքի համար նախատեսված սիլիկոնե փոքր ձևամանների մեջ և սառացրել։
Սառեցված պղպեղի մածուկ շատ հարմար է ձմռանն օգտագործելու համար։ Ուղակի սառցարանից հանում ենք մեկ սառած մածուկի "կեքս" և գցում պատրաստվող ուտեստի մեջ։
բաղադրիչ
Directions
Աշխատեք այս բաղդրատոմսի համար գնել "մսոտ" քաղցր պղպեղ։ Պղպեղը լավ լվանալ, հեռացնել միջուկը, պոչի մասը և բոլոր վնասված մասերը, եթե այդպիսիք կան։
Կտրտել լվացած, մաքրած և կտահան արված պղպեղը ցանկացած ձևով։ Սա արվում է մսաղացով անցկացնելու համար։
Լոլիկը լվանալ և կլեպից հեշտությամբ ազատվելու համար այն եռացնել ջրով լցված կաթսայում այնքան ժամանակ, միչև որ կլեպը ճաքի։
Լլեպի ճաքելուց հետո լոլիկը հանել եռացող ջրից և հեռցնել կլեպը։ Կլեպի հետ միասին հեռցնել նաև ցողունի կոշտ մասը։
Իսկ հիմա անհրաժեշտ է նախապատրաստած պղպեղը և լոլիկ անցկացնել մսաղացով։
Ես սկզբից աղացել եմ պղպեղը։
Այնուհետև աղացել եմ լոլիկը։
Ընրեք մեծ կաթսա, որի մեջ միաժամանակ կտեղավորվի ամբող աղացած պղպեղը և լոլիկը միասին։
Կաթսայի մեջ լցրեք աղացած բանջարեղենը։
Կաթսան դրեք միջին կրակի վրա և եռացրեք աղացած բանջարեղենը։ Եռումը սկսելուց հետո 11 կգ աղացած բանջարեղենը եփել եմ երեք և կես ժամ։ Եփելու ընթացքում պարպերաբար խառնել աղացած բանջարեղենը, որպեսզի տակը չկպնի։
Եռացնում ենք այնքան ժամանակ, միչև որ մակերեսի հեղուկը գոլորշիանա։ Հեղուկի քանակի դիտարկումը անհրաժեշտե է կատահռլ խառնելուց անմիջապես հետո։
Եփման պրոցեսի վերջում՝ պատրաստ լինելուց կես ժամ առաջ, սկսում ենք նախապատրաստել տարաները, որի մեջ պետք է լցնենք և պահենք պղպեղից պատրաստված մածուկը։ Կես լիտրանոց ապակյա բանկաները աղտահանում ենք գոլորշով։
Մետաղյա կափարիչները մի քանի րոպե պահում ենք եռացող ջրի մեջ։
Տան պայմաններում եթե այլ հարմարություններ չունեք, կարող եք անել այնպես, ինչպես ես եմ արել։
Բանկաների մեջ լցնելուց 5 րոպե առաջ կաթսայի մեջ լցրել եմ 4 ճաշի գդալ աղ և 3 ճաշի գդալ շաքարավազ։ Աղը լցնելու ընթացքում համտեսեք մածուկը, որպեզի աղը շատ կամ քիչ չլինի։
Մածուկը եփվել է և հիմա անհրաժեշտ է այն լցնել ապակյա տարաների մեջ, որից հետո կատարել բանկաների պաստերիզացում և փակել կափարիչները։
Մածուկով լցված ապակյա բանկայի վրա դնում ենք մետաղյա կափարիչը, և այն կես ժամ եռացնում բանկայի բարձրությամբ ջրով լցված և հատակին սրբիչ կամ կտոր դրված կաթսայի մեջ։
Եռացման, պաստերիզացիայի պրոցեսը անցնելուց հետո, մետաղյա կափարիչները վերջնական փակում ենք փակող սարքի օգնությամբ։
Փակած բանկաներ շրջում ենք և կավարիչի վրա դրած թաղնում մինչև ամբողջական հովանալը։
Հովանալուց հետո տեղափոխում ենք մառան, որտեղ նրանք կմնան մինչև օգտագործելը։
Բացի ապակյա տարաների մեջ պահեստավորելուց, ես մածուկի մի մասը լցրել եմ թխվածքի համար նախատեսված սիլիկոնե փոքր ձևամանների մեջ և սառացրել։
Սառեցված պղպեղի մածուկ շատ հարմար է ձմռանն օգտագործելու համար։ Ուղակի սառցարանից հանում ենք մեկ սառած մածուկի "կեքս" և գցում պատրաստվող ուտեստի մեջ։