Դիտում 284
ՀմտությունՎարպետՊատրաստում6 ժ
Բաղադրիչներ
7 կգ․ խաղցր կարմիր պղպեղ
4 կգ․ լելիկ
3 ճշ/գ․ շաքարավազ
4 ճշ/գ․ աղ
Ձեռքի տակ ունենալ
Ապակյա կես լիտրանոց բանկա – 16 հատ։
Մետաղյա կափաիչներ – 16 հատ։
Կեքսի համար նախատեսված սիլիկոնից ձևաման։
Այսօր ես կպատրաստեմ առանց հավելումների քաղցր պղպեղի և լոլիկի մածուկ, կամ ժողովրդական լեզվով ասած՝ տոմատ բիբարով։
Այս բաղադրատոմսով պատրաստված պղպեղ-լոլիկային մածուկը կարելի է օգտագործել ցանկացած ուտեստ պատրաստելու համար, քանի որ այն ախորժալի գույնից բացի ուտեստին տալիս է նաև հաճելի համ։ Հատկապես խորհուրդ կտամ այս մածուկը օգտագործել երեխաների համար ճաշեր պատրաստելшы, քանի որ ի տարբերություն խանութից գնած պահածոյացված տոմատի, սա շատ ավելի անվտանգ է, օգտակար և համեղ։
Պղպեղ-լոլիկային մածուկի պատրաստման քայլերը
1Աշխատեք այս բաղդրատոմսի համար գնել "մսոտ" քաղցր պղպեղ։ Պղպեղը լավ լվանալ, հեռացնել միջուկը, պոչի մասը և բոլոր վնասված մասերը, եթե այդպիսիք կան։

2Կտրտել լվացած, մաքրած և կտահան արված պղպեղը ցանկացած ձևով։ Սա արվում է մսաղացով անցկացնելու համար։

3Լոլիկը լվանալ և կլեպից հեշտությամբ ազատվելու համար այն եռացնել ջրով լցված կաթսայում այնքան ժամանակ, միչև որ կլեպը ճաքի։

4Լլեպի ճաքելուց հետո լոլիկը հանել եռացող ջրից և հեռցնել կլեպը։ Կլեպի հետ միասին հեռցնել նաև ցողունի կոշտ մասը։

5Իսկ հիմա անհրաժեշտ է նախապատրաստած պղպեղը և լոլիկ անցկացնել մսաղացով։
Ես սկզբից աղացել եմ պղպեղը։

6Այնուհետև աղացել եմ լոլիկը։

7Ընրեք մեծ կաթսա, որի մեջ միաժամանակ կտեղավորվի ամբող աղացած պղպեղը և լոլիկը միասին։
Կաթսայի մեջ լցրեք աղացած բանջարեղենը։

8Կաթսան դրեք միջին կրակի վրա և եռացրեք աղացած բանջարեղենը։ Եռումը սկսելուց հետո 11 կգ աղացած բանջարեղենը եփել եմ երեք և կես ժամ։ Եփելու ընթացքում պարպերաբար խառնել աղացած բանջարեղենը, որպեսզի տակը չկպնի։

9Եռացնում ենք այնքան ժամանակ, միչև որ մակերեսի հեղուկը գոլորշիանա։ Հեղուկի քանակի դիտարկումը անհրաժեշտե է կատահռլ խառնելուց անմիջապես հետո։

10Եփման պրոցեսի վերջում՝ պատրաստ լինելուց կես ժամ առաջ, սկսում ենք նախապատրաստել տարաները, որի մեջ պետք է լցնենք և պահենք պղպեղից պատրաստված մածուկը։ Կես լիտրանոց ապակյա բանկաները աղտահանում ենք գոլորշով։
Մետաղյա կափարիչները մի քանի րոպե պահում ենք եռացող ջրի մեջ։
Տան պայմաններում եթե այլ հարմարություններ չունեք, կարող եք անել այնպես, ինչպես ես եմ արել։

11Բանկաների մեջ լցնելուց 5 րոպե առաջ կաթսայի մեջ լցրել եմ 4 ճաշի գդալ աղ և 3 ճաշի գդալ շաքարավազ։ Աղը լցնելու ընթացքում համտեսեք մածուկը, որպեզի աղը շատ կամ քիչ չլինի։

12Մածուկը եփվել է և հիմա անհրաժեշտ է այն լցնել ապակյա տարաների մեջ, որից հետո կատարել բանկաների պաստերիզացում և փակել կափարիչները։

13Մածուկով լցված ապակյա բանկայի վրա դնում ենք մետաղյա կափարիչը, և այն կես ժամ եռացնում բանկայի բարձրությամբ ջրով լցված և հատակին սրբիչ կամ կտոր դրված կաթսայի մեջ։

14Եռացման, պաստերիզացիայի պրոցեսը անցնելուց հետո, մետաղյա կափարիչները վերջնական փակում ենք փակող սարքի օգնությամբ։
Փակած բանկաներ շրջում ենք և կավարիչի վրա դրած թաղնում մինչև ամբողջական հովանալը։

15Հովանալուց հետո տեղափոխում ենք մառան, որտեղ նրանք կմնան մինչև օգտագործելը։

16Բացի ապակյա տարաների մեջ պահեստավորելուց, ես մածուկի մի մասը լցրել եմ թխվածքի համար նախատեսված սիլիկոնե փոքր ձևամանների մեջ և սառացրել։

17Սառեցված պղպեղի մածուկ շատ հարմար է ձմռանն օգտագործելու համար։ Ուղակի սառցարանից հանում ենք մեկ սառած մածուկի "կեքս" և գցում պատրաստվող ուտեստի մեջ։

բաղադրիչ
Բաղադրիչներ
7 կգ․ խաղցր կարմիր պղպեղ
4 կգ․ լելիկ
3 ճշ/գ․ շաքարավազ
4 ճշ/գ․ աղ
Ձեռքի տակ ունենալ
Ապակյա կես լիտրանոց բանկա – 16 հատ։
Մետաղյա կափաիչներ – 16 հատ։
Կեքսի համար նախատեսված սիլիկոնից ձևաման։
Directions
Պղպեղ-լոլիկային մածուկի պատրաստման քայլերը
1Աշխատեք այս բաղդրատոմսի համար գնել "մսոտ" քաղցր պղպեղ։ Պղպեղը լավ լվանալ, հեռացնել միջուկը, պոչի մասը և բոլոր վնասված մասերը, եթե այդպիսիք կան։

2Կտրտել լվացած, մաքրած և կտահան արված պղպեղը ցանկացած ձևով։ Սա արվում է մսաղացով անցկացնելու համար։

3Լոլիկը լվանալ և կլեպից հեշտությամբ ազատվելու համար այն եռացնել ջրով լցված կաթսայում այնքան ժամանակ, միչև որ կլեպը ճաքի։

4Լլեպի ճաքելուց հետո լոլիկը հանել եռացող ջրից և հեռցնել կլեպը։ Կլեպի հետ միասին հեռցնել նաև ցողունի կոշտ մասը։

5Իսկ հիմա անհրաժեշտ է նախապատրաստած պղպեղը և լոլիկ անցկացնել մսաղացով։
Ես սկզբից աղացել եմ պղպեղը։

6Այնուհետև աղացել եմ լոլիկը։

7Ընրեք մեծ կաթսա, որի մեջ միաժամանակ կտեղավորվի ամբող աղացած պղպեղը և լոլիկը միասին։
Կաթսայի մեջ լցրեք աղացած բանջարեղենը։

8Կաթսան դրեք միջին կրակի վրա և եռացրեք աղացած բանջարեղենը։ Եռումը սկսելուց հետո 11 կգ աղացած բանջարեղենը եփել եմ երեք և կես ժամ։ Եփելու ընթացքում պարպերաբար խառնել աղացած բանջարեղենը, որպեսզի տակը չկպնի։

9Եռացնում ենք այնքան ժամանակ, միչև որ մակերեսի հեղուկը գոլորշիանա։ Հեղուկի քանակի դիտարկումը անհրաժեշտե է կատահռլ խառնելուց անմիջապես հետո։

10Եփման պրոցեսի վերջում՝ պատրաստ լինելուց կես ժամ առաջ, սկսում ենք նախապատրաստել տարաները, որի մեջ պետք է լցնենք և պահենք պղպեղից պատրաստված մածուկը։ Կես լիտրանոց ապակյա բանկաները աղտահանում ենք գոլորշով։
Մետաղյա կափարիչները մի քանի րոպե պահում ենք եռացող ջրի մեջ։
Տան պայմաններում եթե այլ հարմարություններ չունեք, կարող եք անել այնպես, ինչպես ես եմ արել։

11Բանկաների մեջ լցնելուց 5 րոպե առաջ կաթսայի մեջ լցրել եմ 4 ճաշի գդալ աղ և 3 ճաշի գդալ շաքարավազ։ Աղը լցնելու ընթացքում համտեսեք մածուկը, որպեզի աղը շատ կամ քիչ չլինի։

12Մածուկը եփվել է և հիմա անհրաժեշտ է այն լցնել ապակյա տարաների մեջ, որից հետո կատարել բանկաների պաստերիզացում և փակել կափարիչները։

13Մածուկով լցված ապակյա բանկայի վրա դնում ենք մետաղյա կափարիչը, և այն կես ժամ եռացնում բանկայի բարձրությամբ ջրով լցված և հատակին սրբիչ կամ կտոր դրված կաթսայի մեջ։

14Եռացման, պաստերիզացիայի պրոցեսը անցնելուց հետո, մետաղյա կափարիչները վերջնական փակում ենք փակող սարքի օգնությամբ։
Փակած բանկաներ շրջում ենք և կավարիչի վրա դրած թաղնում մինչև ամբողջական հովանալը։

15Հովանալուց հետո տեղափոխում ենք մառան, որտեղ նրանք կմնան մինչև օգտագործելը։

16Բացի ապակյա տարաների մեջ պահեստավորելուց, ես մածուկի մի մասը լցրել եմ թխվածքի համար նախատեսված սիլիկոնե փոքր ձևամանների մեջ և սառացրել։

17Սառեցված պղպեղի մածուկ շատ հարմար է ձմռանն օգտագործելու համար։ Ուղակի սառցարանից հանում ենք մեկ սառած մածուկի "կեքս" և գցում պատրաստվող ուտեստի մեջ։

Հեղինակ
9
Կարծիքներ: 2Հրապարակումներ: 33Գրանցում: 28-06-2022