Սննդամթերքի հսկայական տեսականիում պանիրն իր ուրույն տեղն ունի։ Պատմությունը չգիտի, թե երբ և ինչպես է առաջին անգամ պատրաստվել պանիրը: Ըստ երևույթին, շատ հազարամյակներ են մեզ բաժանում այն պահից, երբ հին մարդը իր սննդի մեջ ներառել է մի ապրանք, որը նման է այն սննդմթերքին, որին ժամանակակից մարդիկ անվանում են պանիր։
Դարեր են անցել, պանրի պատրաստման տեխնիկան և տեխնոլոգիան փոխվել է, բայց պանրի հիմնական հատկությունները քիչ են փոխվել։
Պանիրը պատրաստվում է կաթից, որի բոլոր բաղադրիչները խտացված վիճակում, չնչին բացառություններով, անցնում են պանրի մեջ։
Մեկ կիլոգրամ պանիր պատրաստելու համար անհրաժեշտ է մոտ 10 լիտր կովի կամ այծի կաթ։
Պանիրը մեծ քանակությամբ պարունակում է կյանքի համար անհրաժեշտ այնպիսի նյութեր, ինչպիսիք են սպիտակուցներն ու ճարպերը, հանքային աղերը, վիտամինները, միկրոէլեմենտները։
Պանրի սպիտակուցներն ու ճարպերը հեշտությամբ և արագ են մարսվում, և պանրի մեջ ավելի շատ հանքային աղեր, մասնավորապես՝ կալցիում, կա, քան առօրյա օգտագործման ցանկացած այլ սննդամթերքի մեջ:
Բժիշկները խորհուրդ են տալիս օրական ուտել մոտ 20 գրամ պանիր։
Ռուսաստանում առաջին պանրի գործարանը հիմնադրվել է միայն 1795 թվականին Տվերի նահանգում՝ արքայազն Մեշչերսկու կալվածքում: Գործարանը կառավարում էր արտասահմանյան վարպետը։
Աստիճանաբար գործարանային պանիրը թափանցեց երկրի բնակչության բոլոր շերտերը։ Իսկ 19-րդ դարի վերջին ռուսական պանրի գործարանների արտադրանքը դուրս եկավ Ռուսաստանի սահմաններից դուրս։
Ներկայում բոլոր լավագույն պանիրները արտադրվում են մածուկի (մակարդման) ֆերմենտի քիմոզինի օգնությամբ, որն արտադրվում է գործարանային պայմաններում՝ կաթնատու հորթերի ստամոքսի մածուկից։
Պանիրները շատ օգտակար են, քանի որ դրանք խտացված սպիտակուցային մթերքներ են՝ հարուստ ճարպերով, ֆոսֆոր-կալցիումի հանքային աղերով (հատկապես օգտակար է երեխաների համար) և վիտամիններով։
Կալորիաներով պանիրները գերազանցում են տավարի մսին։
Խոհարարության մեջ պանիրն օգտագործվում է որպես մսային, բանջարեղենային և մակարոնեղենից ուտեստների սննդային հավելում։
Ներկայումս, տոստերների և հատկապես միկրոալիքային վառարանների հայտնվելով, պանիրը բավականին լայնորեն օգտագործվում է նախաճաշի համար համեղ սենդվիչներ պատրաստելու համար: